Çalışma Bakanlığı’ndan 50/d’li akademisyenlere dair açıklama

Çalışma Bakanlığı, Meclis’e sunulan kanun teklifinde yer almayan 50/d’li akademisyenlere dair, “YÖK tarafından yapılması planlanan başka bir tasarıya dahil edilmek üzere kapsamdan çıkarıldı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti tarafından kamuda çalışan sözleşmelilere kadro verilmesine ilişkin kanun teklifi geçtiğimiz hafta Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 460 bin sözleşmeli personel kadroya geçirilirken daha önce kadroya alınacağı hükümet temsilcileri tarafından ilan edilen 50/d’li akademik personeller bu kapsam dışında tutuldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi sürecinin devam ettiğini belirterek 50/d’lilere dair açıklama yaptı, “Daha önce çalışmanın kapsamına dahil edilen 50-d'li araştırma görevlileri, Yüksek Öğretim Kurulu’nun hazırlayacağı başka bir tasarıya dahil edileceği gerekçesiyle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz konusu düzenleme kapsamından çıkarıldı” dedi.

YAKLAŞIK 20 BİN AKADEMİSYENİ İLGİLENDİRİYOR

Açıklamasını, “Bakanlık tarafından yürütülen çalışma ile kamuda sözleşmeli çalışan yaklaşık 500 bin personelin uzun yıllardır gündemde olan kadro sorunu çözüme kavuşturuldu” ifadeleriyle sürdüren Çalışma Bakanlığı şunları kaydetti:

“Kamuda çalışan 458 bin 615 Sözleşmeli Personelin Kadroya geçirilmesi, 6. Dönem Toplu Sözleşme ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen arasında gerçekleştirilen müzakereler sonucunda imza altına alınmıştı. Kamuda sadece 4-B’li çalışanlar değil; sözleşmeli öğretmenler ve sözleşmeli Kültür Bakanlığı sanatçıları da kapsama dahil edildi. Sayıları yaklaşık 20 bin olan 50-D'li araştırma görevlilerinin kadroya geçirilme çalışması ise YÖK tarafından yapılması planlanan başka bir tasarıya dahil edilmek üzere kapsamdan çıkarıldı. 13 Ocak 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini içeren Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediliyor.

YÖK’TEN 50/D AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 50/d’li akademisyenlere yönelik açıklamasının ardından bir açıklama da YÖK’ten geldi. Kanuni düzenlemeye dair değişiklik önerilerinin TBMM’nin “takdirine” arz edildiğini belirten YÖK şunları kaydetti:

“Yükseköğretim kurumlarında çalışan 50/d kapsamındaki araştırma görevlilerinin 33/a kapsamına alınmasına yönelik kanuni düzenleme, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda yapılacak diğer değişiklik taslaklarıyla birlikte Cumhurbaşkanlığında görüşülmüş ve tarafların verdiği katkılarla olgunlaştırılmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ‘Kamudaki Sözleşmeli Personelin Kadro Sorunu Çözüme Kavuşuyor’ başlıklı basın açıklamasında yer verildiği gibi, ilgili kanuni düzenleme 2547 sayılı kanuna ilişkin diğer değişiklik önerileriyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin takdirlerine arz edilmiştir.” (DUVAR)