'Büyük Özgürlük Yürüyüşü' Dersim’de: 'Barışı tecrit altında tutuyorlar'

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti), 1 Şubat tarihinde Van ve Kars’ta başladığı 'Büyük Özgürlük Yürüyüşü' sekizinci gününde Dersim’e ulaştı.

Google Haberlere Abone ol

DERSİM - DEM Parti'nin PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin sona erdirilmesi ve Kürt sorunun demokratik çözümü talebiyle başlattığı 'Büyük Özgürlük Yürüyüşü' sekizinci gününde Dersim’e ulaştı. Karakoçan’dan Dersim’e gelen heyeti Demiroluk Mevkii’nde bulunan 1 Mayıs Anıtı önünde siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişi karşılamaya geldi.

Karşılamanın ardından, aralarında eş genel başkanların ve milletvekillerinin bulunduğu kitle yürüyüş başlattı. Kalabalık, polis koridoru içinde önce Sanat Sokağı'na ardından Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş boyunca sık sık, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bıji berxwadana zindana”, "Tecride karşı omuz omuza" sloganları atıldı. Güzergah boyunca marşlarla ilerleyen kitleyle polis arasında ara ara gerginlik oldu.

‘TECRİDİ KIRALIM, YENİ BİR BARIŞI İNŞA EDELİM’

Seyit Rıza Heykeli'ne karanfil bırakan heyet adına açıklamayı DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit yaptı. Koçyiğit “Barış için yola çıktık” diyerek şunları söyledi:

“Biz Sakine'nin, Mazlum Doğan'ın yoldaşları olarak dünden bugüne, bugünden yarına mücadelemizi kesintisiz bir şekilde devam ettirdik. Ve bundan sonra da devam ettireceğiz. Bu karda kışta yollara düştük çünkü ülke yangın yeri. Çünkü ülkede işkence var, zulüm var. İmralı'da 34 aydır Sayın Öcalan'dan ve onunla beraber kalan siyasi mahpuslardan haber alınamıyor. Onlar neden cezaevinde çünkü bu ülkede Kürt sorunu var."

‘Kürt yoktur, onlar dağ Türküdür’ diyen anlayışın bugün ‘Her şeyi çözdük, Kürtlerin bir sorunu yok’ diyen anlayışa evrildiğini belirten Koçyiğit, şöyle konuştu:

“Kürt sorunu, Kürt halkının dilinin kimliğinin tarihinin inkarıdır. Kürt sorunu bir hakikattir. Kürtler bin yıllardır burada yaşıyorlar. Bin yıllardır kökümüz bu topraklarda şu Dersim'in dağında taşında, her ağacının altında bedenlerimiz var. Dersim'in her karışında yitirdiklerimiz var. Dersim'in ve Kürdistan'ın ödemediği hiçbir bedel kalmadı. Ama muktedirler, koltuğa sıkı sıkı sarılanlar, kendini Kürt sorununun devamı üzerinden yaşatanlar bu sorunu çözmek istemiyorlar. Işte biz de diyoruz ki şimdi çözüm zamanı. Şimdi barış zamanı. Şimdi yeni bir sayfayı açma zamanı. Gelin bu rantçı talancı güvenlikçi akıldan vazgeçin diyoruz. Ve bu ülke için bir şans olan Kürt sorununun demokratik çözümü için bir şans olan Sayın Öcalan'ın barış sesine ses olun” dedi.

‘SAYIN ÖCALAN’I TECRİTTE TUTARAK BARIŞI TECRİT ALTINDA TUTUYORLAR’

Abdullah Öcalan’ı tecrit altında tutarak Kürt halkına, Ortadoğu halklarına, Türkiye halklarına, emekçilerine kadınlarına tecrit uygulandığını belirten Koçyiğit şu şekilde devam etti:

“Bunun için tecridi kırmak ülkenin önündeki en büyük takozu kaldırmaktır. Bu tecridi kırmak barış yolunu açmak, işimizin, ekmeğimizin ve birlikte yaşamamızın yoluna açmaktır. Biz bu tecrit kırılsın diye yollara düştük. Dersim halkı her koşulda hem insanıyla hem de coğrafyasıyla mazluma ev sahipliği yapmıştır. Bu dağlar bize star olmuş dağlardır. Pirimiz Seyit Rıza'nın heykelinin önünden, onun meydanından, Dersim'den çağrı yapıyoruz: Kürt sorununun demokratik yollardan çözmek için bu ülkeye barışın gelmesi için gelin bu tecriti kaldırın ve barışın yolunu açın diyoruz. Burada bulunan bütün siyasi yapıları Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümü için, tecritin ortadan kalkması için elini taşın altına koymaya davet ediyoruz. Gelin beraber tecride karşı direnelim. Zulme karşı direnelim. Bu tecridi kıralım. Ve yeni bir barışı inşa edelim.”

Yürüyüş açıklamanın ardından çekilen halaylarla sona erdi.