Büyük Emekli Mitingi

Tüm emek ve demokrasi güçlerinin emeklilerin gelecekteki sendikal sürecine büyük katkı sağlayacak bu büyük mitingine katılmaları, destek sunmaları çok önemlidir.

Google Haberlere Abone ol

Hasan Aydın*

İnsan onuruna yaraşır yaşam koşulları talebiyle Tüm Emeklilerin Sendikası (2017),DİSK Emekli Sen ve Emekliler Dayanışma ve Sendikası(EDS) birlikteliği ile 10 Aralık 2023 günü saat 13.00'de Ankara Anıtpark'ta 'Büyük Ankara Mitingi' gerçekleştirilecek. Bu miting, 1995 yılında DİSK Emekli Sen'in kuruluşu ile başlayan emekli sendikacılığının ikinci büyük mitingi.

Bu üç emekli sendikasının birlikte miting gerçekleştirmesi, öteden beri emeklilerin dağınıklığından şikayet edenlerde yeni bir umuda dönüşmüştür. Birleşik emekli hareketinin büyümesi ve sorunlara sahip çıkması, emek ve demokrasi güçlerinin mücadele hattına önemli bir destek olacaktır.

Emeklilerin çoğunluğu, sınıf ve kitle sendikacılığının yaşama geçirilmesinde ilkeli, kararlı bir birliktelikten yanadır. Bilinçli emekliler kazanımların, geniş katılımlı ve kararlı sokak eylemlilikleri ile kazanılacağının da bilincindedirler. Geçmişten bugüne tüm iktidarlar, işçilerin, kamu emekçilerinin ve emeklilerin çok parçalı örgütlülüğünden hep yararlanmışlardır.

12 Mart 2022' de Tüm Emekli Sen(2017) (bugün Tüm Emeklilerin Sendikası), Emekliler Dayanışma Sendikası (EDS) ve Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu ( TÜRBEP) Emeklilerin Birleşik Ortak Sendikası’nı kurmak için kamuoyuna şu ortak açıklamayı yapmışlardı. "Biz aşağıda imzası bulunan emekli sendikaları, platformları olarak bütün emekli sendikalarına, sosyal medya üzerinden örgütlenen emekli platformlarına, derneklerine ve tüm emeklilere çağrımızdır. Dün ve bugün uygulanan ekonomik, sosyal politikaların haklarımızı yok ederek, bizi yoksullaştırmasına, ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamın dışına atılmasına karşı mücadelemizi, örgütlülüğümüzü daha güçlü kılarak sürdürmeliyiz. Bizleri görmezden gelen sorunlarımızı çözmeyen, erteleyen siyasilere sesimizi duyurmak, sorumluluklarını ve görevlerini hatırlatmak ve toplu sözleşme masasında konuşmak için ulusal ve uluslararası yasalarda var olan iç hukuk uygulamalarını kullanarak mücadelemizi birlikte yürütmeye devam ediyoruz."

Bu ortak açıklama o dönem emekliler arasında bir sinerji yarattı. Bu dayanışma ruhu ile 16 Nisan 2022'de Ankara Anıtpark'ta ilk Büyük Emekli Mitingi gerçekleştirildi. Maddi imkansızlıklar içinde Ankara'ya doğru yola çıkan emekliler birçok bölgede yol masraflarını, gıda kumanyalarını dayanışma ile sağladılar. Sağlık koşulları uygun olmadığı için pek çok emekli mitinge gelemedi. Bu gerekçeyle mitinge katılmayan bir emekli, mitinge katılıp dönüş yolunda olan arkadaşlarına şu mesajla duygularını iletmişti. “Günaydınlar, uyumadan, dinlenmeden gittiniz, geldiniz. Biz sıcak yataklarımızda uyurken, hepimiz için yaşanabilecek bir ülke var edebilmek ve haklarımızı savunmak için mücadele ettiniz. Bu değerli çalışmalarınızın karşılığının teşekkür ile ödenmeyeceğinin bilincindeyim. Bundan sonraki eylemlerinizde elimden geldiğince yanınızda olmaya çalışacağım."

16 Nisan mitinginde toplumun hafızası olan ve bu ülkenin ekonomisine gençliklerindeki emekleri ile katkı sunan emekliler, miting boyunca taleplerini yüksek sesle haykırdılar. Halay çektiler, alanda müzik aletleri eşliğinde söylenen türkülere katkı sundular. Alana muhtemelen içi ilaç dolu poşetleri ve çantaları ile giren emeklilerde bir coşku ve canlılık vardı.

O gün, geçmişte görmezden gelinen emeklilere basın ve yayın organlarının ilgisi de büyük oldu. Bazı TV kanalları miting alanından canlı yayın yapmaya başladılar. O günün akşamı birçok TV kanalı emeklilerin sorunlarını ana haberlerde vermek zorunda kaldı. Mitingin düzenleyicileri olan Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli Sen) Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen ve Emekliler Dayanışma Sendikası (EDS) Genel Başkanı Mahinur Şahbaz mitingde birer konuşma yaptılar. Emeklilerin önemli taleplerini ve çözüm yollarını sıraladılar. 16 Nisan mitingi ile umutsuzluğa dur denilmişti. Mitingdeki coşkuyla; gençlere ve ülkenin emekçilerine cesaret veren emekliler, haklı mücadeleleri için ilk işaret fişeğini ateşlemiş oldular.

Bu mitingin üzerinden yaklaşık 20 ay gibi bir süre geçti. Hayat pahalılığı ve enflasyon oranı daha çok arttı. Emekli ve diğer dar gelirliler için yaşam adeta bir kabusa dönüştü. Emekli her geçen gün artan sorunlarını haykırmak için şimdi de; 10 Aralık'ta Ankara 'da. Tüm Emeklilerin Sendikası, DİSK Emekli- SEN ve Emekli Dayanışma Sendikası'nın (EDS) birlikteliği ile gerçekleştirilecek bu mitingin gelecekte daha güçlü bir emekli hareketine evrilmesi temennimizdir. "Birleşe Birleşe Kazanacağız " sloganının ete kemiğe bürünmesi gerekmektedir.

Bu mitingde, insan onuruna yaraşır yaşam koşullarının yaratılması, emekliler arasında eşitsizliğe, adaletsizliğe son verilmesi, intibak yasasının çıkarılması, maaş bağlama oranlarının günün koşullarına göre yükseltilmesi, çalışan memurlara verilen 8 bin 77 liranın, aynı şekilde emekli maaşlarına yansıtılması, sağlıkta katkı paylarının kaldırılması, uluslararası sözleşmelere uyularak emeklinin sendika hakkının engellenmemesi, mevcut sendikalara açılan davaların geri çekilmesi ve emekli ikramiyelerinin asgari ücret düzeyinden az olmamak kaydıyla miktar ve sayısının artırılması gibi talepler öne çıkartılacaktır.

TÜİK verilerine göre verilen maaş artışlarına ve ayrım yapılarak ödemesi yapılmak istenen ikramiye ödemelerine karşı fiili ve meşru mücadeleleri ile öne çıkan emekli sendikaları meydanlarda şimdiye dek ses yükseltmemiş olsalardı, bugünlerde az da olsa basında TV'lerde emekli talepleri bu kadar tartışılmayacak veya yok sayılacaktı.

İktidarın, "emeklilerin üretimden gelen güçleri ve iş yerleri yok" tezinden hareketle "emekliler sendika kuramaz" algısında ısrarcı olmasını hem uluslararası sözleşmelerdeki maddeler, hem de Anayasa'nın ilgili maddeleri boşa çıkartmaktadır. 28 yıllık emekli sendikacılığı sürecinde kapatılan her emekli sendikası başka bir isim ve tüzükle yeniden kuruldu. Emeklilerle ilgili adaletsizlik ve ücret durumu var oldukça, bu yeni sendikaların kurulması ve mücadeleleri de kesintisiz sürecektir.

Tüm emek ve demokrasi güçlerinin emeklilerin gelecekteki sendikal sürecine büyük katkı sağlayacak bu büyük mitingine katılmaları, destek sunmaları çok önemlidir. Mitinge katılımın düşük olması beklentisi içinde olanlara güçlü bir yanıt için mutlaka bu birlikte gerçekleştirilen miting coşku şölenine dönüştürülmelidir. Evde, kahvaltı masasında konforunu feda etmeden Ankara mitingini izleyip, sonrasında zamdan, zulümden şikayetçi olanların sonradan hiç bir haklı gerekçesi kalmayacaktır. Miting alanına engelli bastonuyla ve çantasındaki ilaçlarla katılan kararlı ve mücadele ruhu taşıyan emeklileri izleyen ve mitinge katılmayan birileri, elbette kendi muhasebelerini yapacaklardır.

*Eğitimci