Bütçe bitti, gözler asgari ücrette: AK Parti’de beklenen rakam…
Bütçe görüşmelerinde aralıksız çalışan Meclis’te milletvekilleri yoruldu ama Genel Kurul çalışmalarına ara vermeden devam edecek...
Meclis Genel Kurulu’nda 2 haftayı geride bırakan 2024 yılı bütçe görüşmeleri tamamlandı. Aralıksız çalışan Meclis’te milletvekilleri yoruldu ama Genel Kurul çalışmalarına ara vermeden devam edecek. Çünkü çalışan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ödenmesine yönelik düzenlemeyi de içeren torba kanun teklifinin yıl bitmeden yasalaşması gerekiyor. Planlandığı gibi görüşmeler tamamlanırsa ikramiye en geç cuma günü hesaplara yatacak.
Yılın son haftasında milyonlarca çalışanın gözü kulağı ise asgari ücret zammında. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yaptığı iki toplantıda bir ücret zammı konuşulmadı. Ancak bu hafta sonuna kadar zam oranının netleşmesi gerekiyor. AK Parti kulislerine göre asgari ücret zammı 28 Aralık Perşembe günü ilan edilecek.
İktidar kulislerinde asgari ücret zammıyla ilgili beklenti iki seçenekli. Asgari ücret zammının yıl içinde ikinci kez yapılma olasılığını değerlendiren kurmaylar böyle olursa ücretin net 15 bin TL altında olacağını söylüyor. Ancak açıklamalara bakılırsa asgari ücrette 2024 yılında tek zam olacak. Bu nedenle asgari ücretin net 16 bin 500 TL ile 17 bin TL arasında belirleneceği kaydediliyor.
CHP’DE BİLDİRİ TARTIŞMASI
2023 yılı için geri sayım başlarken siyaset gündemi Irak’ın kuzeyinde 12 askerin ölümüne yol açan saldırı ile sarsıldı. AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi yayımladığı ortak bildiri ile saldırıyı kınadı. Ortak bildiriye imza atmayan CHP’den ise ayrı bildiri geldi. Ortak bildiriye imza atan AK Parti, MHP ve İYİ Parti’den CHP’ye sert eleştiriler geldi.
Bildiriye imza atmama kararı CHP’yi de ikiye böldü. Kararı savunan partililer, “İktidarın çektiği alanda değil kendi belirlediğimiz alanda siyaset yapacağız. Bildiri yayınlayıp kınamak, taziye dilemek yetmez. Bunu yapmak sorunu çözecekse biz de bildirimizi yayınladık. Önemli olan çözüm arayışı. Biz diyoruz ki muhalefete bilgi verilsin, hep birlikte çözümü konuşalım, Meclis’te komisyon kuralım” diyor.
“Karar yanlış değil ama anlatamadık, açıklayamadık” diyen partililer ise süreç yönetimini eleştiriyor. Muhalefet partilerinin kendi içinde bir diyalogu olması gerektiğine dikkat çeken partililer, ne yazık ki bu alanda zafiyet yaşandığını söylüyor, “İYİ Parti’nin bu öneriyi gündeme getirmeden CHP ile paylaşması beklenirdi. İmza koyan Saadet Partisi ile de öncesinde istişare yapılabilirdi. Parti grubunun da çekinceleri değerlendirilmeliydi. Aslında metinde imza koyamayacağımız bir şey yok, imza atıp eleştirilerimizi sunmak da mümkündü” değerlendirmesi yapıyor.
İktidar partileri ise CHP’nin bildiriye imza atmama kararını yaklaşan yerel seçim açısından değerlendirip, “büyük hata” olarak görüyor. Bazı AK Partililere göre, CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel’in memleketi olması dolayısıyla Manisa’da Cumhur İttifakı zorlanabilirdi, ancak o şans bu tutumla kaybedildi.
ADAY AÇIKLAMALARI ERTELENDİ
12 askerin ölümüne yol açan saldırının ardından CHP’li belediyelerin kutlama, konser gibi etkinlikleri 3 gün boyunca erteledi. Partinin aday belirleme takviminde de bu nedenle değişikliğe gidildi. Bu hafta yapılması planlanan Parti Meclisi toplantısı ocak ayı başına ötelendi. Parti yöneticileri yeni PM toplantısı için 3 Ocak tarihini verirken, “Adaylarımızı gruplar halinde açıklamaya başladık. Şu ana kadar 350’nin üzerinde aday ilan ettik. Önümüzdeki toplantılarda da en az 100 adayı açıklamayı planlıyoruz. Bu ilanlar gruplar halinde devam edecek. En çok merak edilen, yönetimi bizde olan 9 büyükşehir belediyesini de birlikte açıklamayı istiyoruz. O nedenle süreç biraz daha gecikebilir” değerlendirmesinde bulunuyor.
SAADET GRUBU DÜŞECEK Mİ?
Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’in hayatını kaybetmesi nedeniyle milletvekili sayısı 20’nin altına düşen Saadet Partisi grubu düşmüştü. Bunun üzerine CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, bütçe görüşmeleri tamamlanana kadar Saadet Partisi’ne geçti. Bütçe görüşmelerinin bitmesinin ardından Kasap ayrıldığı takdirde Saadet Partisi grubu yine düşecek. Saadet Partili yetkililer Kasap’ın hemen ayrılmasının söz konusu olmadığını belirtirken formül arayışının sürdüğünü kaydetti. Şu an için yeni bir gelişme olmadığını belirten Saadet Partili yetkililer, “Saadet Partisi’ne TBMM’nin, Türkiye’nin ihtiyacı var. Grup olarak devam edecektir. Bugün için yeni bir durum yok ama bu konuda endişe taşımıyoruz” diyor.
İSVEÇ’İN NATO’YA KATILIM PROTOKOLÜ: KOMİSYONDAN GEÇMESİ BEKLENİYOR
Torba kanun görüşmelerinin ardından 2 hafta tatile girecek olan Meclis’in yıl bitmeden ele alacağı konulardan biri de İsveç’in NATO üyeliği olacak. Dışişleri Komisyonu İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü görüşmek üzere bugün ikinci kez toplanacak. İlk toplantı AK Partililerin verdiği önergeyle, “Görüşülmekte olan konunun açıklığa kavuşmaması ve müzakerelerin yeterince olgunlaşmaması” gerekçesiyle yarıda bırakılmıştı. Bugün yapılacak toplantıda nasıl bir karar çıkacağı merak konusu. AK Partili yetkililere göre protokolün kabul edilerek komisyondan geçme olasılığı yüksek. Ancak bu protokolün Genel Kurul gündemine hemen alınacağı anlamına gelmiyor. Protokolün komisyondan geçtikten sonra Genel Kurul aşamasında gelişmelere göre bir süre daha bekleyebileceği kaydediliyor. Meclis’in iki hafta tatile gireceği dikkate alındığında protokolün ocak ayı ortasından önce Meclis’ten geçmesi mümkün görünmüyor.
CHP anketi sonuçlandı: Ayağa kalkmaya beklentinin üzerinde destek 09 Ekim 2024
'İç cephe'nin şifreleri: Bahçeli ve Erdoğan ne yapmak istiyor? 04 Ekim 2024
CHP’nin ‘makama saygı’ çıkışının sırrı: Yüzde 20 hesabı 02 Ekim 2024
Erdoğan-Özel-Ateş görüşmesi, Bahçeli’nin yüzüğü 12 Haziran 2024 YAZARIN TÜM YAZILARI