Bursa’da Contitech işçilerinden ‘keyfi işten çıkarma’ eylemi

Bursa’da faaliyet gösteren Alman şirketi Contitech Lastik A.Ş.’de bir işçinin ‘keyfi’ uygulamalarla işten çıkarılması nedeniyle işçiler, fabrika önünde eylem başlattı.

Fotoğraf: Gazeteduvar
Google Haberlere Abone ol

BURSA - Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Alman Continental Grup bünyesindeki Contitech Lastik A.Ş. işçileri bir arkadaşlarının keyfi uygulama sonucu işten çıkarılması üzerine fabrika önünde eylem başlattı.

Süspansiyon sistemleri üretimi yapılan fabrikada işveren temsilcisi ile yaşadığı tartışma sırasında sesini işveren temsilcisinden daha fazla yükselttiği gerekçesiyle 17 yıllık bir çalışanın iş sözleşmesi fesih edildi. İşçi ve işveren temsilcisindeki arasında çıkan anlaşmazlık Petrol-İş sendikasının işyeri ile ilgili yaptığı görüşmelerden sonuç alınamadı. Bunun üzerine işçiler, fabrika önünde eylem başlattı.

'GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ KALDI'

Fabrikada 10 yıldır örgütlü olan Petrol-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ersin Birgül, yaşananlar karşısında atılması gereken adımların iş sözleşmesinde net ifadelerle yer aldığını belirterek, işyeri ile çözüm bulmak için görüşmeler yaptıklarını söyledi. Birgül, yaşanan tartışmada yaptırımın işten çıkarma değil uygun cezalardan biri olması gerektiğini ifade etti. Görüşmelerin karşılıksız kaldığını belirten Birgül, “iki günlük süreçte diyaloglarımız karşılıksız kalınca mücadele kararı aldık. Arkadaşımız 17 yıldır burada çalışıyor, alın teri döküyor. Buraya girdiğinde gencecik, sapasağlam bir arkadaşımızken şu anda belinde iki, boynunda üç fıtık var. Kolu yarıdan yukarıya kaldıramıyor” dedi.

Birgül, toplu sözleşmede uyarı, yazılı uyarı, yevmiye cezası verilmesinin yer aldığını söyleyerek işten çıkartmanın hukuka uygun olmadığını belirtti. Birgül, sorun giderilene kadar eyleme devam edeceklerini ifade etti.

Bu arada çalışanlar iş bırakırken işten çıkarılan arkadaşlarına destek vermek amacıyla sendika öncülüğünde protesto eylemlerine katılıyor. Eylemle ilgili fabrika yetkilileri görüş vermek istemedi.