Bursa'da 55 aile tapu mağduru: Müteahhit kayıp, mülk sahipleri isyanda

Bursa'da 10 yıl önce Osmangazi Evleri Sitesi'nden daire satın alan 55 aile, yer sahipleri ve müteahhit arasındaki anlaşmazlık nedeniyle tapusunu alamadı. Konuyla ilgili açılan davada sona gelindi.

Fotoğraf: Gazeteduvar
Google Haberlere Abone ol

BURSA - Bursa’da bedelini ödeyerek satın aldıkları konutlarda 10 yıldır oturan 55 aile, müteahhit ve yer sahipleri arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle tapularını alamadı. Aileler, tapularını almak için dava açtı. Üç yıldır süren davada karar aşamasına gelindi.

Davayı takip eden avukat Osman Atalay Akman, müteahhitlere ulaşılamadığından dolayı daireler üzerine çıkacak borçları tapuların devredilmesi için ailelerin ödemek zorunda kalabileceğini söyledi.

Davayı takip eden avukat Osman Atalay Akman, ailelerin mağdur edildiğini söyledi. 

MÜTEAHHİT İLE ANLAŞMAZLIK YAŞAYINCA TAPULARI DEVRETMEDİLER

Bursa’da Akkoçlar İnşaat firması tarafından 2014 yılında 110 metrekare alanda 200 daireden oluşan Osmangazi Evleri Sitesi inşa edildi. Firma ve 57 arsa sahibi arasında yapılan "Gayrimenkul Satış Vaadi ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi" gereği inşa edilen 200 dairenin tamamının tapuları 57 yer sahibine verildi. Yer sahiplerinin siteden daire satın alan kişilere tapu devrini gerçekleştirmesi gerekiyordu. Yer sahipleri, bazı ailelere tapu devrini gerçekleştirdi. Ancak müteahhit ve yer sahipleri arasında yeni yapılması planlanan konutlar üzerine çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle 55 aileye tapuları verilmedi. 10 yıldır evlerinde oturan 55 aile, bugüne kadar anlaşmazlıkların giderileceği ve tapuların verileceği söylenerek yer sahipleri tarafından bekletildi.

İHTARNAME İLE EVLERİNDEN KOVULMAK İSTENDİLER

Anlaşmazlıkların giderilemeyeceğini gören daire sahipleri, 2021 yılında Bursa 1. Tüketici Mahkemesi’nde tapu devirlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla dava açtı. Davada, yer sahipleri üzerine olan tapunun iptal edilip, mağdur olan daire sahiplerinin üzerine tescil edilmesi istendi.

Davayı takip eden avukat Osman Atalay Akman, daire sahiplerinin tapu mağduriyetinin giderilmesi yerine yer sahipleri tarafından daha fazla mağdur edilmeye çalışıldığını anlattı. Akman, “Satış bedeli ödenen dairelerin tapu devirleri bugün-yarın denilerek ve mağdurlara bağlı olmayan sorunlar dile getirilerek bugüne değin ertelenmiş. 10 yıl beklemişler, biz dava açınca ortalık karıştı” dedi.

Yer sahipleri, dava açıldıktan sonra noter kanalıyla ailelere evlerinden çıkmaları için ihtarname göndermiş. Daire sahibi sıfatıyla evlerde oturan ailelerden 7 gün içerisinde konutları boşaltmaları, 500 bin lira ecrimisil bedeli ve 25 bin lira ecrimisil tazminatı ödemeleri istenmiş. Ecrimisil, 'bir gayrimenkulün sahibinin izni olmaksızın kullanılması sonucu oluşan tazminat hakkı'na deniyor.

Akman, “Bu insanlar borcunu ödemiş, kıt kanaatle bir konut alabilmişlerdir. Arsa sahipleri ile müteahhit arasındaki anlaşmazlığın tarafı aileler değildir. Madem bu konutlar sorunlu idi, arsa sahipleri neden bu konutların satışına ve müvekkillerin bunca yıl oturumuna izin vermiştir” diye konuştu.

'DAVA SONUCUNDA BORÇLARI AİLELER ÖDEMEK ZORUNDA KALABİLİR'

Davada karar aşamasına gelindi. Bilirkişi raporunda sitenin yüzde 99 oranında tamamlandığı ve tüm tapuların arsa sahiplerinde olduğu tespit edildi. Mahkeme, müteahhittin borcu olup olmadığı yönünde bilgiler topluyor. Dairelerin borçlarının tespiti yapıldıktan sonra mahkeme kararını verecek.

Akman, müteahhit ödeme yapmazsa daireler üzerine çıkan borçları, tapuların devredilmesi için ailelerin ödemek zorunda kalacağını belirtiyor. Müteahhitte ulaşamadığını söyleyen Akman, “Müteahhit dediğimiz kişiler kayıplarda. Müteahhit şirket tasfiyesini istemiş. Arsa sahipleri ise haksız ve hukuksuz bir şekilde bu insanları kimi zaman sözlü olarak kimi zaman ihtarname gibi hukuki argümanları kullanarak evsiz bırakmakla tehdit ediyor” dedi.

Kayıplara karışan müteahhit, Osmangazi Evleri'nin hemen yanındaki Mehmet Zahit Kotku Ortaokulu, Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Mehmet Halit Baki Anadolu Lisesi’ni emlak sitesinde satışa çıkarmıştı.

Tapu mağduru aileler, yaptıkları eylemle seslerini duyurmaya çalıştı. 
BİBER GAZI İLE SALDIRIYA MARUZ KALDILAR

Haklarını aramak isteyen aileler, 3 Mart Pazar günü Osmangazi İlçesi Sırameşeler Mahallesi'nde bulunan Osmangazi Evleri bahçesinde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya müdahale eden yer sahipleri, ailelere biber gazı ile saldırdı. Biber gazından etkilenen biri çocuk, yedisi kadın toplam sekiz kişi hastaneye kaldırıldı. Aileler, yer sahipleri hakkında 'kasten adam yaralamadan' suç duyurusunda bulundu.

 

Etiketler tapu Bursa