Bursa esnafı: Faturayla cebimizdeki bütün parayı aldılar

Bursa’da esnaf elektrik faturası ödemekte zorlanınca işçi çıkarmaya başladı. Restoran sahibi Celal Çelik “Gelirin yarısını sadece elektrik faturasına ayırman lazım” diyerek isyan etti.

Bursa'da kafelerin yer aldığı Arapşükrü Sokağı'nda işletmeciler elektrik faturalarından şikayetçi.
Google Haberlere Abone ol

BURSA - Elektriğe gelen zamların en çok etkilediği sektörlerden biri de hizmet sektörü oldu. Bursa’da kafe, restoran, lokanta, çay bahçesi, bar işletmecileri, bir saat ışıklarını kapatarak zamları protesto etti. Elektrik faturaları bazı iş yerleri için bir ayda üçe katlandı.

Bir tekel bayiye geçen ay gelen 5 bin liralık fatura, ocak ayında 15 bin lira oldu. Bir pastaneye geçen ay gelen 2 bin 500 lira fatura ise 8 bin 500 liraya yükseldi. Faturayı ödemeyeceğini söyleyen dükkân sahipleri, “Cebimizdeki bütün parayı aldılar” diyerek tepki gösterdi.

‘LİMİTİ GEÇSİN DİYE FATURAYI 45 GÜNLÜK KESTİLER’

Henüz fatura gelmeyen iş yerleri de var, faturaya bakamaya cesaret edemeyen dükkân sahipleri de. Kafe sahibi Necip Köksal, 950 lira gelen faturanın 3 bin 300 liraya yükseldiğini söyleyerek, “İtirazda bulundum. ‘Fatura 45 günlükmüş ondan dolayı yanlışlık yok’ dediler. Belli bir limiti geçince katlamalı oluyor. Limiti geçsin, katlamalı olsun diye herhalde 45 günlük kestiler” diye konuştu. 75 metrekarelik bir dükkânda doğal gaz olmadığı için her şeyin elektrikli olduğunu söyleyen Köksal, “Eleman parasını zor çıkıyoruz. Bazen cebimden veriyorum eleman parasını. Elektrik faturasını bu ay 5 bin bekliyoruz” dedi.

‘BU FATURA BİR DAHA GELİRSE DÜKKÂNI ÇALIŞTIRAMAYIZ’

Işıklarını karartan Arapşükrü Sokağı’ndaki restoran sahiplerinden Mehmet Erkaya, 9 bin lira gelen elektrik faturasının 23 bine yükseldiğini söyledi. İki personeli çıkarmak zorunda kaldığını söyleyen Erkaya, “210 kilowatt saatin 4 kilowatt saat üstüne çıkmışız. Gidip itiraz edeceğiz. 10 gün beklediler 210 kilowatt saatin üstüne çıkalım diye. Bir daha böyle bir fatura gelirse biz bu dükkânı çalıştıramayız” diye konuştu. Müşteri sayısının iki ayda yarı yarıya azaldığını ifade eden Erkaya, şöyle devam etti: “Patlıcanın kilosu 30 lira. Bir demet maydanoz, roka 5 lira. Müşteriye yansıtıyorsun, herkes şikayetçi. 10 masa varsa üçe düştü. Bir de doğal gaz faturası gelecek. Altı personelden ikisini çıkardık, geri kalanını da yavaş yavaş çıkaracağız böyle giderse. Bu saatten sonra yapacak başka bir şeyimiz yok.”

‘GELİRİN YARISI SADECE ELEKTRİK FATURASINA GİDİYOR’

Başka bir restoran sahibi Celal Çelik, henüz kendisine elektrik faturası gelmediğini belirterek, şunları kaydetti: “Geçen ay 4 bin 500 lira fatura geldi. Bize de 20 bin liradan aşağı fatura gelmez. Elektrik, kiraları geçti. Zaten işler yok, meyvesi, balı, içkisi pahalı. Bu şekilde dükkanlar kapanır. Gelirin yarısını sadece elektrik faturasına ayırman lazım.”

4 bin lira gelen elektrik faturasının 9 bin liraya çıktığını söyleyen Arap Şükrü Aydın restoranın sahibi, “İşler yok. İçkiye, her şeye zam geldi. Cuma, cumartesi günü rezervasyondan yer olmazdı. Cumartesi günü bir tane rezervasyon yok” diye konuştu. Faturalarda sınırın 210 kilowatt saate çıkarılmasına ilişkin restoran sahibi, “Bizi etkilemez. Ne indirimi? Dalga geçiyorlar milletle” diyerek tepki gösterdi.