Faturalar geldi, Doğubayazıt’ta halk ayağa kalktı 

Yüksek elektrik ve doğalgaz faturaları Ağrı Doğubayazıt'ta halkın sokağa çıkmasına neden oldu. CHP ve HDP ilçe başkanları kendiliğinden başlayan protesto eylemlerini desteklediklerini söylüyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ocak ayında doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar faturalara yansımaya başladı. Aralarında sanatçıların da olduğu birçok kişi, sosyal medyada faturalarını paylaşıp kişisel protestolarını dile getirmeye başladı. Bölgedeki bazı illerde ise protestolar kitlesel bir şekilde gerçekleşti.

Cuma günü Urfa’da bir grup esnaf, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) binasının önünde toplanarak elektrik faturalarını protesto etti. Aynı gün Siirtliler yine DEDAŞ binasının önünde elektrik faturalarını yaktı.

Cumartesi günü Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde Gelecek Partisi İlçe Başkanı Halim Tunç’un da katıldığı bir protesto etkinliği yapıldı. Halim Tunç, “Esnafımız ve halkımız elektrik faturalarından dolayı perişan. Birçok esnafımız kepenklerini alışveriş yapılmadan kapatıyor. Sosyal devletin artık sesimizi duymasını istiyoruz” dedi.

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) adına açıklama yapan Mehmet Şerif Öter, faturaların yurttaşların canını yaktığını ve kabul edilir olmadığını söyledi. Öter, elektrik zammı başta olmak üzere bütün zamların geri alınmasını ve özelleştirilen kurumların tekrar devlet eliyle kamu adına yönetilmesini istedi.

EN KİTLESEL EYLEM DOĞUBAYAZIT’TA YAPILDI 

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bir araya gelen binlerce yurttaş, elektrik başta olmak üzere temel yaşam ihtiyaçlarına yapılan zamları protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenledi.

İnegöl caddesinde “Hükümet istifa" sloganları ile Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. (Aras EDAŞ) hizmet binasının önüne yürüyen yurttaşlar, burada bir süre alkış ve sloganlarla eylemlerini sürdürdü. 

Sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yetkililer ile görüşmesinden sonra bu kez de kaymakamlık binası önüne giden kitle, burada da şikâyetlerini dile getirdi. Daha sonra çarşı merkezinde doğru giden Doğubayazıtlılar elektriğe yapılan zammın geri çekilmesini istedi. “Bu paraları ödeyecek gücümüzde yok” diyen vatandaşlar, yetkililere seslenerek “Bu zulme sessiz kalmayın” dediler.

EN PAHALI DOĞALGAZ DOĞUBAYAZIT’TA

Binlerce kişinin katıldığı protesto eylemini değerlendiren CHP Doğubayazıt İlçe Başkanı Sabahattin Kunduracıoğlu, elektrik ve doğalgaz faturalarının insanların canını yaktığını belirterek, “Soygun var ve Doğubayazıtlılar buna isyan ettiler” dedi. Bu ay konutlara en düşük 300 lira, iş yerlerine 6 ile 9 bin lira fatura geldiğini belirten Kunduracıoğlu şöyle konuştu: “Yoksul insanlar bu faturaları ödeyemez. Esnaf ne kazanıyor ki 9 bin lira elektrik faturası ödeyebilsin. Ödeyebilseler sokağa çıkıp isyan etmezler. Türkiye’deki en pahalı doğalgaz Doğubayazıt’ta. Biz bu yüksek oranı yetkililerle konuştuk. Bize dedikleri 'Eksik abone var, bu yüzden Doğubayazıt’ta doğalgaz pahalı.' Yani diyelim 100 bin aboneye ulaşamadıkları için, öngördükleri abonelerin ücretini de doğalgaz tüketicisinin faturasına yüklüyorlar. Bu soygundur. Doğubayazıt devrimcidir ve bu soygunu kabul etmez.”

Önümüzdeki hafta Doğubayazıt Kaymakamı ile görüşüp mağduriyetlerin giderilmesini isteyeceklerini söyleyen Kunduracıoğlu, “Sorunlar giderilmezse sivil toplum ruruluşlarıyla da görüşeceğiz ve 1-2 hafta içinde daha kitlesel bir protesto eylemi gerçekleştireceğiz” uyarısında bulundu.

‘AKP ELEKTRİK FATURASIYLA GİDECEK’

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar tartışılırken Ağrı AK Parti’de de hareketlilik yaşanıyor. Halil Özyolcu’nun Ağrı İl Başkanı olarak atanmasının ardından ilçe başkanları istifa etmeye başladı.

Doğubayazıt’ta zamlara karşı kitlesel protestolar yapılırken AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Konyar istifa etti. Konyar sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda işlerinin yoğunluğu, parti dışındaki sosyal ve sportif faaliyetlerinin artması sebebiyle genel merkez yetkilileri ile görüşerek istifa kararı aldığını ifade etti.

AK Parti’deki gelişmeler hakkında konuşan CHP'li Kunduracıoğlu “Bunlar aflarını isteyip istifa ediyorlar, geride bir sürü şaibeli iş bırakarak. Bunlarla ilgilenmiyoruz. Biz şu ironiye dikkat çekmek istiyoruz, AKP ampul logosuyla geldi, elektrik faturasıyla gidecek” dedi.

HAKLI VE GECİKMİŞ BİR İSYAN

Binlerce Doğubayazıtlının kendiliğinden sokağa çıktığını, Aras EDAŞ ve Kaymakamlık binalarına yürüdüğünü söyleyen HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Gönül Öztürk, protesto eylemini “Haklı ve gecikmiş bir eylem” sözleriyle değerlendirdi.

Doğubayazıt’ın sınırda ve yoksul bir ilçe olduğunu vurgulayan Öztürk, “Gençlerimiz büyük şehirlere gidiyor, inşaatlarda çalışıyor ve ya ırkçı bir saldırıya uğruyor ya da inşaattan düşüp hayatını kaybediyor. Eğer Doğubayazıt bu kadar yoksul bırakılmasaydı gençlerimiz büyük şehirlere gitmeyecekti. Şimdi bu zamlarla halkımız daha da yoksullaştı. Bu yüzden diyorum, haklı bir isyanları var” ifadelerini kullandı.

Yılın 8-9 ayının kış koşullarında geçtiği Doğubayazıt’ta insanların yoksulluk nedeniyle ısınamadığını dile getiren HDP'li Öztürk “Faturalar geldi, halk ayağa kalktı, çünkü ödeyecek durumları yok” dedi. Yoksulluğa mahkum edilmiş Doğubayazıt halkının Aras EDAŞ’a, hükümete, belediyeye karşı eylem yaptığını söyleyen Gönül Öztürk, “Halkın haklı taleplerini biz de elbette destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.