Büro Emekçileri Sendikası: Açlık sınırı 24 bin liraya, yoksulluk sınırı 65 bin liraya yükseldi

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi, nisan ayında açlık sınırı 24 bin 454 liraya, yoksulluk sınırının 65 bin 901 bin liraya yükseldiğini açıkladı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi'nin (BES-AR) 2024 Nisan ayı verilerine göre; açlık sınırı 24 bin 454 liraya, yoksulluk sınırının 65 bin 901 bin liraya yükseldi. Sağlıklı beslenmenin maliyetinin günlük 761 lirayı geçtiği belirtildi.

BES-AR'da yapılan açıklamada, “Gıda madde fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Nisan 2024 için 24 bin 454 lira, Tek bir bekâr çalışanın yaşam maliyeti ise 29 bin 3 lira.Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı kısacası Yoksulluk Sınırı 65 bin 901 lira olmuştur” denildi.

Sağlıklı beslenmenin maliyetinin günlük 761 lirayı geçtiği kaydedilen açıklamada, “2024 yılında da asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Büyük şehirlerde kamu emekçileri, barınma ihtiyacını karşılamak için neredeyse maaşının  yüzde 75-80’ini kiraya ödemek zorunda kalıyor. Büro Emekçileri Sendikası olarak, ‘Bu ekonominin sorumlusu benim’ Yüksek hayat pahalılığını ‘Faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ diye açıklayan, ancak ekonomik dengelerin bozulması sebebiyle kendilerine özgü olduğunu iddia ettikleri kur korumalı mevduat sistemiyle yandaşlara servet transferi yapanlara sesleniyoruz:

31 Mart sonrası uygulamaya koyduğunuz sıkı para politikaları ve tasarruf tedbirleriyle kamu emekçilerinin, kamu emeklilerinin ve yoksullarının hayatını daha fazla zehir etmeye hakkınız yok. Bugüne kadar uyguladığınız ekonomik politikalarla kimleri zengin ettiyseniz, bu ekonomik krizin bedelini de onlar ödemelidir” denildi.