Burnazlılardan plastik tesise itiraz: Bölgeyi Dilovası yapacaklar

Hatay’ın Burnaz plajına yapılmak istenen plastik tesise karşı bölge halkı ve çevreciler mücadeleye devam ediyor. Çevreciler, şirketin ÇED raporunu bakanlık üzerinden çözmeye çalıştığını öne sürdü.

Çevre örgütleri ve bölge halkı, iki gün önce tesise karşı eylem yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’ın Erzin ilçesinde bulunan Burnaz plajına ByPort Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri şirketi tarafından polipropilen plastik tesisi yapılmak isteniyor. 8 Nisan’da askıya çıkan ÇED raporuna, çevre dernekleri tarafından itiraz edildi. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri, 23 Mayıs’ta Burnaz plajında yaptıkları basın açıklamasıyla, tesise tepki gösterdi. 

Burnaz sahili canlı çeşitliliği, ekosistem ve narenciye açısından önemli bir bölge. Bölgeye tesis yapılmasına, narenciye bahçelerinin, kaplumbağaların üreme alanının, halkın kullanımına açık yerlerin yok olacağı gerekçesiyle karşı çıkılıyor.

İskenderun Çevre ve Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara ve doktor Sadun Bölükbaşı ile bölgeye polipropilen tesisi yapılmasının ne tür etkileri olabileceğini konuştuk.

‘DOĞU AKDENİZ ALİAĞA OLMA YOLUNDA’

İskenderun Çevre ve Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, bölgede ciddi bir hava, doğa kirliliği ve halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. Mevcut haliyle sorunlu olan bir bölgeye plastik tesisi yapmanın bölgeyi Aliağa’ya, Dilovası’na çevirmek olduğunu söyledi. Kara ayrıca şirketin, yerel yönetimleri, sivil toplumu ve halkın tepkisini hiçe sayarak ÇED raporunu bakanlık üzerinden çıkarmaya çalıştığını söyledi.

Erzin'deki İsos Antik Kenti

‘TESİSLER FAZLA KÂR İÇİN SAHİLE KURULUYOR’

Kimsenin üretime karşı olmadığını, kurulan yerlerin yanlış olduğunu vurgulayan Kara, “Neden sahile yapıyorlar, maksimum kâr için… İSDEMİR de böyle, diğer termik santraller de… Soğutma suyuna ihtiyaç var, ne kadar yakın olursa o kadar iyi. Denizden uzak yerlerde maliyet çok yükseliyor. 100 yıllık ekonomik ömrü olan tesis için binlerce canlı yaşamı yok ediliyor, toprak, hava su kirletiliyor. Biz buna karşıyız" dedi. 

Bölgede ayrıca İsos Antik Kenti gibi bir kültür varlığı da bulunuyor. Kara, tesis yerine bu kültür varlığına yatırım yapılmasını talep ediyor ve ekliyor: "Buraya tesis yapacağına Erzin'deki İsos Antik Kenti’ni tanıt, narenciye ağaçlarını, deniz kaplumbağalarını tanıt. Tesisten daha çok gelir elde edilir.” 

‘ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER ÇİĞNENİYOR’

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nden (DAÇE) Sadun Bölükbaşı, Burnaz sahilinin aynı zamanda biyoçeşitliliği koruma sahası olduğunu ve sahilin uluslararası sözleşmelerle koruma altında olduğunu belirtti. Bölükbaşı, “Yerel mevzuatta yazmasa da uluslararası sözleşmelere imza atıldığında yerel değil, üst sözleşme geçerli olur. Koruma altındaki bir bölgeye plastik tesisi yapılamaz. Uluslararası sözleşmeler de çiğneniyor” diye konuştu. 

TERMİK SANTRALE MAHKEME ‘DUR’ DEDİ

Burnaz sahiline 2013 yılında yapılmak istenen termik santrale, Hatay İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararına gerekçe olarak, bölgenin narenciye merkezi olmasını, tsunami ve deprem bölgesinde yer almasını ve santrallerin yarattığı kirliliği gösterdi. Çevre örgütleri, termik santral için verilen kararın polipropilen tesisi için de emsal olması gerektiği görüşünde.

Petrol ürünleri depolama işi yapan ByPort petrol şirketi, polipropilen tesisinin yanı sıra Erzin’de, 180 milyon lira maliyetle deniz içi boru hattı ve dolfen-platform sistemi de kurmayı planlıyor.