Burak Dalgın: 15 milyon vatandaşımız yetersiz besleniyor

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, yetersiz beslenen vatandaşların Türkiye'nin beka meselesi olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, "Dünya Gıda Örgütü'ne göre 15 milyon vatandaşımız yetersiz besleniyor. Dile kolay, 15 milyon kişi. Arkadaşlar, 15 milyon kişi ne demek? Yunanistan ile Bulgaristan'ın toplam nüfusları kadar bir vatandaş kitlemiz yetersiz besleniyor" ifadelerini kullandı.. Dalgın ayrıca, "İnsanımızı paryalıktan çıkaracağız; hür, zengin, mutlu ve dünya ile yarışan bir Türkiye'nin vatandaşları olmalarının önünü açacağız" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Dalgın şöyle konuştu:

"DÜNYA GIDA ÖRGÜTÜ'NE GÖRE 15 MİLYON VATANDAŞIMIZ YETERSİZ BESLENİYOR"

Enflasyonun fakirleşme olduğunu, alım gücümüzü azalttığını hep söyledim. Fakiri daha fakir, zengini daha zengin yaptığını hep söyledim. Bugün de enflasyonun vatandaşlarımızı kalitesiz ve yetersiz beslenmeye mahkum ettiğini söyleyeceğim. Gıda enflasyonunda hem OECD ülkeleri arasında hem Avrupa ülkeleri arasında şampiyonuz. Zaten nerede ters gösterge var, orada şampiyonuz maalesef. İşin kötüsü, dünyada gıda fiyatları yüzde 10 aşağı indi Türkiye'de yüzde 70 yukarı çıktı. Millet Mersin'e gidiyor, biz tersine gidiyoruz. Dünya Gıda Örgütü'ne göre 15 milyon vatandaşımız yetersiz besleniyor. Dile kolay, 15 milyon kişi. Arkadaşlar, 15 milyon kişi ne demek? Yunanistan ile Bulgaristan'ın toplam nüfusları kadar bir vatandaş kitlemiz yetersiz besleniyor.

"YETERLİ BESLENEMEYEN EVLATLARIMIZ TÜRKİYE'NİN BEKA MESELESİDİR"

TÜİK'e göre pek çok evladımız et, balık ve tavuk düzenli olarak yiyemiyor. Üçte ikisi de her gün ekmek ve makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı besleniyorlar. Bu çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi Türkiye'nin beka meselesidir, çok açık söyleyeyim. Yeterli beslenemeyen, kaliteli beslenemeyen evlatlarımız Türkiye'nin beka meselesidir. Hiç iktidar ona buna 'beka meselesi' demesin, bu meseleye baksın.

Çalışma saatlerinden bahsetmek istiyorum. Burada da Avrupa şampiyonuyuz. Ortalamanın yüzde 17 üzerindeyiz. Yüzde 17 ne demek, her yıl iki ay daha fazla çalışıyoruz demek. Neticesini görüyor muyuz? Hayır. Doğal sonuç, para da kazanamayınca yorgun argın bir işe daha girmek. Geçen hafta Disk araştırması yayınlandı. 10 vatandaşımızdan 7 tanesi ayda 17 bin liranın altında kazanıyor. Türk-İş'e göre de Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı ayda 14 bin lira. Bu iki rakamı birlikte düşünün.

İktidar aileyi korumak için ne yapıyor? Vatandaşlarımız bugün ne yuva kurabiliyorlar ne yuvalarını ayakta tutabiliyorlar. Maddi yetersizlik sebebiyle gençlerimiz evlenemiyorlar.

Yuva kuranlar da evliliklerini sürdüremiyorlar. Geçen yıl 180 bin çiftimiz boşandı. Bunun temel sebeplerinden bir tanesi de maddiyat sebepli şiddetli geçimsizlik.

"UCUZLUĞU, VASATLIĞI VE PARYALIĞI REDDEDİYORUM"

Evlenemeyen Soner kardeşimin, bayramda memleketine gidemeyen Selim beyin, işinden evine korkarak dönen Aslı hanımın, evinde ısınamayan Rasim amcanın, kirasını karşılayamayan Hilal hanımın, çocuğunun beslenme çantasını dolduramayan Zehra ablanın hikayesi, milyonlarca insanımızın hikayesi. Vatandaşımızın öz yurdunda garip, öz vatanında parya hâline getirilmesinin hikayesi. Açık söyleyeyim; bu, sabredilmesi gereken, kaçınılmaz bir kader değil. Bu, kendiliğinden oluşan doğal afet gibi bir durum değil. Bu, dış güçlerin oyunu da değil. Bu, iktidarın ekonomik ve toplumsal politikalarının doğal sonucu.

Ucuzluğu, vasatlığı ve bunun doğal sonucu olan paryalığı reddediyorum. Rant yerine üretim, yatırım ve istihdamı koyan, vasatlık yerine dünya ile yarışmaya odaklanan, ucuzculuk yerine katma değer ve markalaşmayı hedefleyen, kontrol kumanda ekonomisi yerine hür teşebbüsü rehber alan ve çıkar lobileri yerine ekonomimizin dinamosu KOBİ'leri destekleyen bir kalkınma seferberliği ile bu paryalık zincirini kıracağız. İnsanımızı paryalıktan çıkaracağız; hür, zengin, mutlu ve dünya ile yarışan bir Türkiye'nin vatandaşları olmalarının önünü açacağız." (HABER MERKEZİ)