Bülent Şık: Saliha Çakır’ın ölümünü münferit bir olay olarak görmek doğru değil

Saliha Çakır'ın tarım ilacı nedeniyle vefatını değerlendiren Bülent Şık, “Bu üzücü olayın bir istisna olmadığını, aksine pestisit kullanımındaki başıboşluğun sonucu olduğunu düşünüyorum” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kayseri'de 2 yıl önce nar yedikten sonra ölen 4 yaşındaki Saliha Çakır'ın, nardaki tarım ilacı nedeniyle vefat ettiğine dair adli tıp raporu geçen hafta basında yer aldı.

Gıda mühendisi Bülent Şık, Bianet'te yayınlanan "Bir çocuk pestisitler nedeniyle hayatını yitirdi bu ülkede" başlıklı yazısında, Çakır'ın ölümünün istisna olmadığını belirtti.

Şık, yazısında "Bu üzücü olayın bir istisna olmadığını, aksine pestisit kullanımındaki başıboşluğun, artık bütünüyle işlemez hale gelmiş bir uygulama-kontrol-izleme sisteminin bir sonucu olduğunu düşünüyorum. Türkiye’den Avrupa Birliği’ne ihraç edilen ürünlerde yapılan analizlerde çocuk sağlığı için çok büyük bir tehdit oluşturduğu için kullanılması yıllar önce yasaklanmış pestisitlerin hala tespit ediliyor olması, bu düşüncemin en önemli kanıtını oluşturuyor" ifadelerine yer verdi. 

"Pestisit"ler tarımda kullanılan zehirli kimyasal maddeler olduğunu aktaran Şık, Avrupa Birliği ülkelerinin ithal ettiği gıda ürünlerindeki pestisit kalıntısı analiz raporları “Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistemi (RASFF)” internet portalında yer aldığını ve Türkiye'den ithal edilen ürünlerde pestisit kalıntıları tespit edildiğini yazdı.

Bülent Şık'ın yazısının bir bölümü şöyle:

Ülke genelinde sadece bir ya da iki hafta içinde piyasadan toplatılabilecek bir tarım zehri olan klorpirifos yasak kararının üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala kullanılıyor. Carbendazim ve Esfenvalerat da öyle...

Bu ve benzeri zehirli maddeler bebek ve çocuk sağlığı için büyük bir risk oluşturmaya hala devam ediyor.

Yüksek derecede zehirli bu tip kimyasalların ithalatı, üretim ve satışı -güya- sıkı sıkıya kontrol edilir. Bu tip kimyasallar ortalık yerde satılmaz, kolayca erişilemez ve bakanlıkça yetkilendirilmiş satış birimlerinde satılabilir ancak. Öyleyse yıllardır süregelen bu sorumsuzluk, aymazlık, beceriksizlik ve cana kasıt, özellikle de bebeklerin ve çocukların sağlığına kasıt nasıl açıklanır?

İncelediğim RASSF kayıtlarında klorpirifosun kimyasal olarak çok yakın akrabası olan “klorpirifos metil” hakkında da çok rahatsız edici tespitler var. Gözüme çarpan bir başka rahatsız edici nokta ise analiz edilen ürünlerde tespit edilen pestisit kalıntılarının çok yüksek düzeyde olması. Geçmiş yıllara uzanan bir değerlendirme yaparak bu önemli meseleleri ayrı ayrı ele almak gerekiyor. Detaylı bir çalışma isteyen bu meseleleri önümüzdeki haftalarda yazmaya çalışacağım; bir yerlere not düşmek, bu berbat siyasal dönemin sorumlularının neler yaptıklarını ve yapmadıklarını unutmamak, unutturmamak için…

Saliha Çakır’ın ölümünü münferit ya da talihsiz bir olay olarak görmeyi doğru bulmuyorum. Yanlıştır.

Toplumsal hayattaki çöküntü, yıkım ya da dağılma önce çocukları etkiler.

YAZININ TAMAMI