Buğday Derneği: Soframıza gelen zehirlerden 6'sı daha yasaklandı

Buğday Derneği, sağlığa ve çevreye zararlı 6 tarım zehrinin yasaklandığını duyurdu. Son 13 yılda yasaklanan tarım zehri aktif madde sayısı toplam 223’e yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Buğday Derneği'nin yürüttüğü 'Zehirsiz Sofralar Kampanyası' kapsamında toplanan imza sayısı 182 bini geçerken, kampanya süresince yasaklanan pestisit (tarım zehiri) aktif maddesi sayısı da 37'yi buldu.

Buğday Derneği, sağlığa ve çevreye zararlı 6 tarım zehrinin daha yasaklandığını duyurdu. Böylelikle son 13 yılda yasaklanan tarım zehri aktif madde sayısı toplam 223'e yükseldi.

Tarım ilacı ve bitki koruma ürünü olarak da adlandırılan ve zararları Zehirsiz Sofralar Platformu tarafından dile getirilen tarım zehirleri Desmedipham, Dimethioate, Ethoprophos, Linuron, Imidacloprid ve Thiamethoxam insanlar, çevre ve diğer canlılar için yüksek risk teşkil etmesi sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklandı. Araştırmalar, tarımda kullanılan pestisitlerin %90'dan fazlasının hedefe gitmediğine, havaya, suya ve toprağa karıştığına dikkat çekiyor.

Dernek, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın pestisit aktif maddelerini yasaklama gerekçelerini şöyle sıraladıklarını belirtti:

Pestisitlerin kanserojen etkilerinin bulunması,

Endokrin bozucu olduğunun tespit edilmiş olması,

Toksikolojik ve ekotoksikolojik çalışmalarının tamamlanmamış olması veya yapılan çalışmalar sonucunda toksik olduğunun tespit edilmiş olması,

Kuşlar için yüksek riskli olduğunun tespit edilmiş olması,

Yeraltı suları da dahil olmak üzere birçok çevresel maruziyet ve risk değerlendirmesinin tamamlanmamış olması,

Arıları zehirlemesi sebebiyle koloni halinde arı ölümlerine neden olması.

KAMPANYA 4 YIL ÖNCE BAŞLADI

Pestisitlerin tüm canlılar için zararlarına ve alternatif tarım sistem ve yöntemlerine dikkat çekmek üzere Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yürütülen Zehirsiz Sofralar Projesi pek çok sivil toplum kuruluşunun katılımı ile Zehirsiz Sofralar Platformu’na dönüştü ve 21 Kasım 2019’da Zehirsiz Kampanya başlatıldı. (HABER MERKEZİ)