Bu sabah gelen mesaja dikkat: Hesaplar anında boşaltılabiliyor

Bu sabah cep telefonlarına gönderilen "Adabeyan kargo gönderiniz yola çıktı" şeklindeki sahte mesaja tıklayanlar, hesaplarının boşaltılması riskiyle karşı karşıya. Ne yapmalısınız?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu sabah Türkiye genelinde milyonlarca kişi cep telefonlarına gelen "Adabeyan kargo gönderiniz yola çıktı" şeklinde bir SMS gönderildi.

Herkese aynı kodla gönderilen mesajda bir de link yer alıyor. Bu linke tıklayanların hesaplarının ve e-devlet bilgilerinin risk altında olduğu belirtildi.

Uzmanlar, gelen mesajı açıp, gönderilen apk dosyasını indirenlerin herhangi bir banka uygulaması ya da e-devlet uygulamasını açmadan önce telefonlarını fabrika ayarlarına geri döndürmelerinin sağlıklı olacağını duyurdu.

LİNKE TIKLAYANLAR NE YAPMALI?

Milyonlarca cep telefonu kullanıcısına bu sabah saatlerinde Trendyol alışveriş sitesinin de ismi ve uygulaması taklit edilerek SMS ile gönderilen "Adabeyan kargo gönderiniz yola çıktı, kargo takip no 745566511323" mesaj tedirginlik yarattı.

Dolandırıcılık furyası olarak nitelendirilen mesajı merak edip açanların ve 'uygulamayı yükleyin' şeklindeki linke tıklayıp gönderilen apk dosyasını indirenler dolandırıcıların açık hedefi haline geliyor.

Özellikle telefon üzerinden internet bankacılığı kullanan kişiler için bu tür linkler risk yaratıyor. e-Devlet, internet bankacılığı gibi hassas bilgilerin tehlikeye girebileceği belirtiliyor. Gönderilen mesajı açtığınızda iki ayrı link çıkıyor. Program rehberimizi ve Bankacılık uygulamalarını izleme ve erişim yapıyor.

UYGULAMAYI KALDIRIN

'Uygulamayı indir' linkine tıkladıysanız ve/veya apk dosyasını telefonunuza yüklediniz, inen programı çalıştır demediyseniz program izleme yapmaya başlamıyor. Eğer 'çalıştır' demeden önce olayın dolandırıcıların tuzağı olduğunu fark ettiyseniz bir an önce o programı cep telefonunuzdan kaldırmanız gerekiyor.

Programı çalıştırdınız ve program izleme yapmaya başladıysa ancak bu sırada bankacılık işlemi yapmadıysanız ya da e-Devlet uygulamasını açmadıysanız yine bir sıkıntı yok. Yapmanız gereken ise programı silmeniz ya da telefonunuzu fabrika ayarlarına geri döndürmeniz.

SANİYELER İÇİNDE HESAPLAR BOŞALTILABİLİYOR

Programı çalıştırıp ve internet bankacığı işlemlerini yaptığınız anda ise iş işten geçmiş oluyor ve dolandırıcılar banka şifrelerinizi ele geçiriyor. Hatta banka hesaplarınız saniyeler içerisinde boşaltılıyor.

KASIM İNDİRİMLERİNİ FIRSAT BİLDİLER

Apk dosyası ile cep telefonuna gizli bir program kuran dolandırıcılar bundan sonra sadece kullanıcının herhangi bir banka uygulamasını açmasını bekliyor ve açtığında da tüm bankacılık işlemlerini kopyalayıp hesaplarını rahatlıkla boşaltabiliyor.

 

Bilişim uzmanları, bu tür mesajlara tıklamamak konusunda uyarılarda bulunuyor. Yapılan açıklamalara göre, Kasım ayı indirimleri sebebiyle artan online alışveriş ve kargo dağıtımlarının rekor kırması, dolandırıcıların da ilgisini çekti ve bu tür sahte mesajların yayılmasına yol açtı.

 

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

Sabah saatlerinde telefonlarında aynı mesajı gören çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da uyarılarda bulunan ya da yardım isteyen mesajlar paylaştı.  

(HABER MERKEZİ)