‘Bu, Gazze için’: George Galloway, Rochdale’deki ara seçimi nasıl kazandı?

Rochdale'de yapılan ara seçimlerde yüzde 40'a yakın oy alarak yeniden milletvekili seçilen George Galloway, yemin ederek resmen göreve başladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere’de İşçi Partisi Milletvekili Tony Lloyd’un lösemi sebebiyle 17 Ocak 2024 tarihinde hayatını kaybetmesi üzerine temsil ettiği Rochdale’de ara seçim yapıldı. 29 Şubat Salı günü yapılan seçimi George Galloway oyların yüzde 39,7’sini alarak kazandı. Galloway, dün yemin ederek resmen milletvekilliği görevine başlamış oldu.

Ara seçimde Britanya İşçi Partisi lideri Galloway ile birlikte yarışan 10 aday daha vardı. Galloway, seçim kampanyası süresince İsrail’in saldırıları altındaki Gazze için desteğini dile getirmiş, seçimi kazandığında yaptığı ilk açıklamada ise “Bu, Gazze için” demişti.

Peki, Galloway’i seçim zaferine götüren süreçte neler yaşandı? Galloway, yıllardır eski partisi İşçi Partisi’nden milletvekili çıkaran Rochdale’de seçimi nasıl kazandı?

İŞÇİ PARTİSİ’NDE BÜYÜK OY KAYBI

Lloyd’un ölümünün ardından yapılan ara seçimlerde Galloway ile birlikte yarışan adayların tamamı erkekti. Seçimlerden önce İşçi Partisi ve Yeşil Parti, sırasıyla Yahudi düşmanlığı ve İslam düşmanlığı suçlamaları gerekçesiyle adaylarına verdikleri desteği çekme kararı aldı. Fakat bu kararların geç alınmış olması, ana muhalefet İşçi Partisi adayı Azhar Ali ile Yeşil Parti adayı Guy Otten’ın isimlerinin oy pusulasında kalmasına sebep oldu.

Seçim sonuçları açıklandığında Galloway’in en yakın rakibi bağımsız David Tully’nin oy oranının yüzde 21,3’te kaldığı, Muhafazakar Parti adayı Paul Ellison’ın yüzde 12, İşçi Partisi adayı Ali’nin ise yüzde 7,7 oy aldığı görüldü. Bu, nüfusunun yüzde 30’unun Müslüman olduğu ifade edilen Rochdale’de İşçi Partisi’nin 43,9 puan oy kaybı yaşaması demekti.

‘KEIR STARMER; BU, GAZZE İÇİN’

Galloway, seçimi kazanmasının ardından yaptığı ilk konuşmada hem 2003 yılında Irak’ın işgali hakkındaki açıklamaları sebebiyle ihraç edildiği İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer’e hem de Muhafazakar Partili Başbakan Rishi Sunak’a İsrail ve Gazze politikaları dolayısıyla eleştiri yöneltti. “Keir Starmer; bu, Gazze için” diyen Galloway, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşgal altındaki Gazze'de, Gazze Şeridi'nde halihazırda devam eden felaketi mümkün kılma, cesaretlendirme ve koruma konusunda oynadığın rol için büyük bir bedel ödeyeceksin.”

Galloway, Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de 'acil insani ateşkes' için ilk kez bu ay çağrıda bulunan İşçi Partisi'ni eleştirerek, "İşçi Partisi'ne nesillerdir sadık bir şekilde, geleneksel olarak kendilerine oy veren milyonların güvenini kaybettiği yönünde uyarı yapıldı" dedi. Seçim sonuçlarının seçmenlerin Westminster’daki iki büyük partiyi reddettiğini gösterdiğini savunan George Galloway, “Keir Starmer ve Rishi Sunak, aynı ‘arka tarafın’ iki yanağı; bu akşam Rochdale’de gerçekten, iyice şaplağı yediler” diye konuştu.

STARMER: GALLOWAY, BİZ ADAYIMIZI ÇEKTİĞİMİZ İÇİN KAZANDI

İşçi Partisi Genel Başkanı Keir Starmer ise bu ifadelere cevaben yaptığı açıklamada, George Galloway’in kazanmasının tek sebebinin İşçi Partisi’nin kendi adayına olan desteğini çekmiş olması olduğunu savundu. Seçmenlerden özür dileyen Starmer, bunun ‘doğru karar’ olduğunu söyleyerek “Belli ki genel seçimde Rochdale’de seçmenlerin önüne birinci sınıf bir aday ve birleştirici birini koyacağız” ifadelerini kullandı.

Peki, İşçi Partisi’nin adayı Azhar Ali’den desteğini çekmesine ne sebep olmuştu? İşçi Partisi’nin adayı Ali, yaptığı bir açıklamada, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023’te düzenlediği ‘Aksa Tufanı’ saldırısının İsrail tarafından önceden bilindiğini fakat saldırı ‘kendilerine istedikleri her kanlı şeyi yapma konusunda yeşil ışık yakacağı için güvenliği kasıtlı olarak kaldırdıklarını’ savunmuştu. Bu ifadeler ise antisemitist olarak değerlendirilmiş ve sonunda parti, adayından desteğini çekmişti.

‘GALLOWAY’İN KAZANMASI SEÇMENLERİN ÖFKESİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ’

Esasında George Galloway’i de diğer adaylardan farklı kılan, İsrail’in saldırısı altındaki Gazze ve Filistin konusuna seçim kampanyasında büyük yer ayırmış olmasıydı. Galloway, daha önce de 1987-2010 yıllarında İşçi Partisi ile Saygı Partisi’nden ve bağımsız olarak, 2012-2015 döneminde ise yine Saygı Partisi’nden milletvekilliği yapmıştı. Galloway, bu seçimde büyük ölçüde Filistin’e desteğini öne çıkaran bir kampanya yürüttü.

Seçim kampanyası süresince Rochdale’in dört bir yanına asılan afişler Filistin bayrağının renklerini taşıyordu. Bu süreçte seçim bölgesindeki Müslüman toplumlarla toplantılar düzenlemiş, bu toplantıların ana gündem konularından biri ise ana muhalefet İşçi Partisi ile hükümetin Gazze’de derhal ateşkes çağrısı yapmaması ve Müslüman seçmenler ile Filistinlilerin yaşadığı acıları göz ardı etmiş olmasıydı. 

The Sun gazetesinin iddiasına göre, ara seçime birkaç gün kala Galloway ayrıca sadece Müslüman seçmenlere bir ‘kampanya malzemesi’ de göndermişti. Burada şu ifadelere yer verilmişti: “Siyaset sınıfı Rochdale’i, İngiltere’yi, Gazze’yi hüsrana uğrattı… Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi İsrail’in Gazze’deki soykırımını desteklemeyi seçerek Müslümanlara ihanet etti. Ben, George Galloway, hem ülkemde hem yurtdışında hayatım boyunca Müslümanlar için mücadele ettim. Ve bunun için bedel ödedim.”

The Financial Times’tan Jim Pickard ve George Parker’ın yorumuna göre, Galloway’in Rochdale’de kazanması, hem pek çok Müslüman seçmenin İşçi Partisi’nin İsrail konusundaki tavrı ve siyasetine yönelik öfkesini ortaya koyuyordu hem de genel olarak İngiltere’deki siyaset kurumuna olan derinleşen hüsran duygusunu gözler önüne seriyordu. 

2009 YILINDA ‘VIVA PALESTINA’ KONVOYUNA ÖNCÜLÜK ETTİ

Öte yandan, bu, ne Galloway’in Filistin’e yönelik ilk destek ifadesiydi ne de İngiltere siyasetinde ilk kez bir ‘deprem’ yaratmasıydı.Galloway, 2009 yılında, Gazze Şeridi’nin İsrail tarafından abluka alındığı dönemde insani yardım dağıtmak için Gazze’ye giden ‘Viva Palestina’ (Yaşasın Filistin) konvoyuna öncülük etmişti. Daha sonra Charity Commission'ın yaptığı bir inceleme, bu yardımların ‘ihtiyacı olanlara dağıtıldığı konusunda neredeyse hiç kanıt’ olmadığını savunsa da Galloway bu bulgulara karşı çıkmıştı.

Galloway, kendi internet sitesinde yer verdiği biyografisinde ‘İşçi hareketinin içine doğduğunu’ ve henüz 13 yaşında İskoçya’daki İşçi Partisi’ne katıldığını anlatıyor. Galloway’in biyografisinde yer verdiği diğer bir nokta ise İşçi Partisi’nden ihracı: “Galloway, 2003 yılında Irak Savaşı sebebiyle - savaş halen devam ederken! - Tony Blair tarafından İşçi Partisi’nden ihraç edildi. Hâlâ ihraç edilmiş durumda ve hâlâ partiye iadesini bekliyor!”

BLAIR VE BUSH’A ‘IRAK SAVAŞI’ ELEŞTİRİSİ: ‘KURTLAR’

Peki, ne olmuştu da Galloway İşçi Partisi’nden ihraç edilmişti? Ve sonraki siyasi kariyeri nasıl şekillenmişti? 1994 yılında da Irak’ın o dönemki lideri Saddam Hüseyin ile görüşmesi ile eleştirilen George Galloway, 2003 yılında dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair ile dönemin ABD Başkanı George W. Bush’u Irak’ın işgali sebebiyle ‘kurtlar’ olarak nitelendirmiş, İngiltere birliklerinden ‘yasa dışı’ olduğunu söylediği askeri emirleri görmezden gelmelerini istemişti. Galloway, o yılın sonlarına doğru partiden ihraç edildi.

Fakat bu, George Galloway’in bir daha milletvekili olmayacağı anlamına gelmiyordu. Galloway, Saygı Partisi’nden aday olarak önce 2005 yılında doğu Londra’daki Bethnal Green’den, ardından 2023 yılında kuzey İngiltere’deki Bradford West’ten milletvekili seçildi. 

Takvimler 2009'u gösterdiğinde Galloway, İngilizce yayın yapan İran devlet yayıncısı Press TV’de program sunduğu için İngiltere’deki medya düzenleyici kurum tarafından eleştirildi. Galloway, sonraki yıllarda Russia Today yayıncısında da programlara katıldı. Galloway’in tüm ekrana çıkışları ise ‘politik’ değildi. Siyasetçi, 2006'da İngiltere’de yayınlanan reality show ‘Celebrity Big Brother’ (Biri Bizi Gözetliyor Ünlüler) programına da katılmıştı.

‘BAZILARINIZ BU SLOGANI SEVMİYOR BİLİYORUM AMA…’

Son olarak 2019 yılında halihazırda liderliğini yürüttüğü Britanya İşçi Partisi’ni kuran Galloway’e siyasi kariyeri boyunca Yahudi düşmanlığı suçlaması yöneltildiği de oldu. Galloway, Tottenham Hotspur takımının 2019’daki Şampiyonlar Ligi finalinde yenilmesi üzerine ‘Kupa’da İsrail bayraklarına yer yok!’ twiti atması üzerine radyo istasyonu TalkSport tarafından işine son verilmişti. Galloway ise antisemitizm iddialarını reddetti. 

George Galloway, 4 Mart Pazartesi günü yemin ederek resmen göreve başlamasının ardından yaptığı açıklamada ise ABD’nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayı Donald Trump’ın sloganına nazire yaparak şöyle konuştu:

“Rochdale’i yeniden büyük kılmaya çalışmak benim işim. Bazılarınızın bu sloganı sevmediğini biliyorum ama Rochdale büyüktü. Neden tekrar büyük olmasın ki?”

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)