Brezilya'da sel felaketinde bilanço ağırlaşıyor

Brezilya'nın Pernambuco eyaletinde yaşanan sel ve heyelan felaketinde can kaybının 79'a yükseldiği, kayıp sayısının arttığı, 4 bin kişinin evsiz kaldığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'nın Pernambuco eyaletinde geçen hafta başlayan ve hafta sonunda devam eden aşırı yağış, bölgede sel ve heyelana neden olurken can kaybının 79'a yükseldiği ve çok sayıda kayıp kişi için arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği duyuruldu.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Fransız haber ajansı AFP, pazar günü yağışın yavaşlamasıyla yaklaşık 1200 arama kurtarma personelinin tekne ve helikopterlerle bölgeyi tarayarak kayıp olan kişilerin yerini saptamak için çalışmalara koyulduğunu aktardı. 

Pernambuco Valisi Paulo Camara, "Henüz tam sayıyı bilmiyoruz ama hala kayıp kişiler olduğunu düşünüyoruz. Onları bulana kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

4 BİN KİŞİ EVSİZ

AFP'ye göre Pernambuco yetkilileri pazar akşamı en az 56 kişinin kaybolduğu, 4 bin kişinin ise evsiz kaldığını açıkladı. Pernambuco'nun başkenti Recife'te cuma gecesi kaydedilen yağış miktarı mayıs ayının tamamı için öngörülenin yüzde 70'ine ulaşmıştı.

233 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Brezilya bu yıl bir dizi sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. Şubat ayında Petrópolis kentinde heyelan ve sel felaketi sonucu 233 kişi hayatını kaybetti. Geçen ay, Rio de Janeiro kentinde de sel sonucu 102 kişi yaşamını yitirdi.

Bölgesel Kalkınma Bakanı Daniel Ferreira şimdilik azalan yağışın pazartesi günü tekrar başlayacağını söyleyerek insanların dikkatli olmasını istedi, önceliğin bölgedeki herkesin güvenliği olduğunu ekledi.

Güney Amerika ülkelerinden Kolombiya'da da şubat ayından bu yana meydana gelen heyelanlarda en az 30 kişi hayatını kaybetmişti. Ekvador'da ise ocak ayında yaşanan heyelan sırasında 11 kişi yaşamını yitirmişti. 

'İKLİM KRİZİ SEL FELAKETİ NEDENİ'

Bilim insanları Güney Amerika'da yaşanan aşırı hava olaylarının okyanusta sıcak yüzey suyunun güçlü rüzgarlarla Güney Amerika'dan uzaklaşmasına ve böylece soğumaya yol açan La Nina hava durumundan ve iklim krizinden dolayı artığını düşünüyor. Uzmanlar bu tür felaketlerin önümüzdeki yıllarda artabileceği uyarısında bulunuyor. (BBC Türkçe)