Brezilya'da Bolsonaro'ya destek mitingi: Eski başkan İsrail bayrağı açtı

Brezilya'da 'darbe girişimi' ile suçlanan eski devlet başkanı Bolsonaro, destekçilerini Sao Paulo'da bir araya getirdi. Devlet Başkanı Lula'nın aksine Bolsonaro İsrail'e destek sinyali verdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'da 'darbe girişimi' iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, Sao Paulo kentindeki Paulista Bulvarı'nda miting düzenledi. Pazar günü düzenlenen mitinge katılanların yanı sıra Bolsonaro da sahnede İsrail bayrağı açtı.

Bolsonaro'nun halefi Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırıları soykırım olarak nitelendirmesinin ardından İsrail tarafından 'istenmeyen kişi' ilan edilmişti. Lula da Silva, devlet başkanı seçilmesinin ardından Jair Bolsonaro destekçilerinin Kongre baskını ile karşı karşıya kalmıştı. 

'DARBE, TANKLA, SİLAHLA, KOMPLOYLA OLUR'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, 'darbe girişimi' ile suçlanan ve bu kapsamda pasaportuna el konulan Bolsonaro'nun binlerce destekçisi 25 Şubat'ta Sao Paulo'da bir araya geldi. Bolsonaro, burada yaptığı konuşmada, kendisine yöneltilen suçlamaları reddederek 'zulme uğradığını' savundu. Bolsonaro, seçim sonuçlarını geçersiz saymak için bir kararname taslağı hazırlamakla suçlanmasına ilişkin olarak ise söz konusu belgenin 'anayasaya dayandığını' söyledi. Eski devlet başkanı, 8 Ocak'ta Brezilya Kongresi ve Devlet Başkanlığı'na yönelik baskına katılan kişilerin affedilmesini de talep etti. 

Bolsonaro, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Darbe, tankları sokaklara çıkarmakla, silahlarla, komployla olur. Bu, Brezilya'da yaşanmadı. Benim istediğim, barışma. Geçmişi silmek ve barış içinde yaşamamız için bir yol bulmak..."

MİTİNGDE BREZİLYA VE İSRAİL BAYRAKLARI

Bolsonaro'nun mitingine katılan destekçileri, bu esnada Brezilya bayraklarının yanı sıra İsrail bayrakları da taşıdı. Devlet Başkanı Lula da Silva, İsrail'e yönelik soykırım suçlamasının arkasında dururken, Jair Bolsonaro, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Lula'nın açıklamalarının 'suç teşkil ettiğini' savunmuştu. Bolsonaro, dün düzenlenen mitingde, destekçilerine benzer bir şekilde sahnede İsrail bayrağı açtı. 

Ne olmuştu?

Brezilya'da 30 Ekim 2022'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva yüzde 50,9, Jair Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde 'darbe' çağrısı yapmıştı. Bolsonaro destekçileri, 8 Ocak'ta da 'darbe' talebiyle slogan atarak polis bariyerini aşıp Ulusal Kongre binasına girmişti.

Kongre ve diğer devlet binalarına yapılan baskına karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan kişilerin sayısının 1800'e ulaştığı bildirilmişti. Devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan eski Devlet Başkanı Lula, 1 Ocak 2023'te parlamentoda yemin etmişti. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)