Borsada ‘Tarkimania’ fırtınası!

Bireysel yatırımcıya en fazla 2 lot düşen Tarkim hisselerinin önlenemez yükselişi devam ediyor. 12 Eylül’de işleme başlayan hisseler perşembe kapanışa kadar yüzde 567 yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

Borsa İstanbul dalgalı günler geçiriyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasındaki hızlı yükseliş yerini kâr realizasyonlarına bırakmışken İsrail Hamas çatışması haberi ve artan belirsizlik endekslerde kayıpları hızlandırdı. Gün içinde yüklü satış emirleri borsaya yeni gelen bireysel yatırımcının panik satışlarına da yol açtı, kredili işlemlerde teminat tamamlama çabasıyla portföy boşaltmalara da. Ama bazı hisseler var ki dünya yansa yükselişlerini sürdürdü. Bu hisseler arasında en dikkat çeken ise halka arzı sonrası 16 tavan serisine imza atarak bu alanda rekoru elinde bulunduran ve 6 Ekim kapanışından sonra çatışma gerginliğini hiç yaşamayan Tarkim.

107.5 liradan halka arz edilen 12 Eylül günü Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayan Tarkim hisseleri aradan geçen 1 ayda yüzde 566,98 yükseldi. 6 Ekim kapanıştan perşembe günü kapanışa ise yükselişi yüzde 54,36. Tarkim hisseleri 107.5 liradan başlayan yolculuğunu 717 liraya kadar çıkardı.

Şirketin hisse dağılımına bakıldığında yüzde 14,15'inin Ziraat Yatırım, yüzde 13,5'inin Vakıf Yatırım, yüzde 11,36'sının Garanti BBVA, yüzde 9,78'inin İş Yatırım, yüzde 8,34'ünün Yapı Kredi Yatırım'da bulunduğu görülüyor. Hisselerin yüzde 41,28'i ise diğer aracı kurumlarda. 12 Eylül’deki ilk işlem tarihinden 12 Ekim kapanışa kadar şirketin halka açık payları içinde Ziraat Yatırım yüzde 19,48 olan oranını yüzde 27,4, Vakıf Yatırım yüzde 14,49 olan oranını yüzde 6,79, Garanti BBVA yüzde 15,66 olan oranını yüzde 27,43, Yapı Kredi Yatırım da yüzde 10,92 olan oranını yüzde 21,4 azalttı.

BİREYSEL YATIRIMCIYA EN ÇOK 2 LOT DÜŞTÜ

Tarkim halka arzında bireysel yatırımcılara ise 2 lot dağıtım yapıldı. 107.5 liradan 2 lot Tarkim hissesi sahibi olan bir bireysel yatırımcının 12 Ekim kapanış itibariyle elindeki hisse değeri 1434 liraya yükseldi. Bireysel yatırımcılara sadece 2 lot düşmüş olmasıyla ilgili yatırımcının bunu satmak için uğraşmadığı yorumlarıyla sosyal medyada da Tarkim hissesi oldukça popüler. Kimi bireysel yatırımcı şirkete güvendiğini ve 2 lot ile başlayan Tarkim yolculuğunu 10 lota kadar çıkardığını kimi ise şirketin kendilerini zengin edeceğini söylüyor. Hatta yüzde 567 yükselişe imza atmış olmasına rağmen birkaç gün önce bile alım yaptığını söyleyen hesaplar da bulunuyor.

Bireysel yatırımcıların bazı hisselere olan bağlılığı yatırım uzmanlarını şaşırtıyor. Ama geçen yıllarda şirket sahibinin açıklamalarını bile kabul etmeyen bireysel yatırımcı topluluğu olmuştu. Tarkim yatırımcılarının bağlılığı şimdilik devam etse de Borsa İstanbul’un hisse hareketlerine yönelik tedbirleri üst üste geldi.

BORSA İSTANBUL’DAN TEDBİR ÜSTÜNE TEDBİR

12 Eylül’de işleme açılan Tarkim hisselerine 18 Eylül’de 18 Ekim seans sonuna kadar açığa satış ve kredili işlem yasağı getirildi. 21 Eylül’de ise 20 Ekim seans sonuna kadar brüt takas uygulanacağı, açığa satış ve kredili işlem yasağının ise bu tarihe kadar devam edeceği açıklandı. 26 Eylül’de ise 26 Ekim seans sonuna kadar emir paketi tedbiri ile işlem göreceği duyuruldu. Emir paketi tedbiri "piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması", "emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması" ve "emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması" uygulamalarını kapsıyor. Açığa satış, kredili işlem yasağı ile brüt takas uygulaması ise bu zamana kadar uzatıldı. Son olarak ise 3 Ekim akşamı gelen kararla Tarkim hisselerinin 3 Kasım seans sonuna kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem göreceği açıklandı. Tarkim’de halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de yani açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir paketi tedbirleri tek fiyat işlem yöntemi tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecek.