Borsada iki hissenin 'açığa satışta yukarı adım kuralı' kaldırıldı

İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (ISGYO) ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. için 'açığa satışta yukarı adım kuralı', Borsa İstanbul'un yaptığı KAP bildirimiyle sona erdirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Borsa İstanbul, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı bildirimde, iki hissede uygulanan 'açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı'nın sona erdirildiğini duyurdu. Yasağın kaldırıldığı hisseler İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (ISGYO) ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB) oldu. Buna göre BIST 50 endeksi için açığa satışta yukarı adım kuralı kaldırılmış oldu.

Borsa İstanbul'un KAP'ta yayınlanan açıklaması şöyle: "İkinci bir duyuruya kadar devam edileceği duyurulan İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (ISGYO) ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB) paylarında gerçekleştirilecek açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı uygulamasının 17/10/2022 tarihi itibarıyla sonlandırılmasına karar verilmiştir."

Borsada yaşanan inişli çıkışlı dönemde yönetim, 14 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında BIST 50 endeksinde açığa satışa yukarı adım kuralını uygulamıştı. Kurala 5 Ekim'de son verilmiş fakat söz konusu iki bankanın hissesinde ikinci bir duyuruya kadar kuralın devam edilmesine karar verilmişti.

Açığa satışta yukarı adım kuralı, daha çok volatilitenin (oynaklığın) yüksek ve satışların ağırlıkta olduğu dönemlerde gündeme geliyor. Bu kural, pay senetlerinde açığa satış nedeniyle yaşanan düşüşleri azaltan bir uygulama olup, satış baskısını kısıtlamak için uygulanıyor. (HABER MERKEZİ)