Borsa İstanbul'dan 'tuzak' uyarısı

Borsa İstanbul yönetimi, yatırımcılardan, sosyal medyadan yapılan paylaşımlara karşı dikkatli olmalarını istedi. Sosyal medya tuzağına düşülmemesi uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pandemi döneminde her alanda dijitalleşmenin artmasıyla birlikte, Borsa İstanbul'da işlem yapanların sayısı 1 milyonun üzerinde arttı. Bu kişilerin büyük çoğunluğu, amatör yatırımcılardan oluşurken, özellikle sosyal medya üzerinden manipülasyonlar da arttı.

Borsa İstanbul yönetimi, Twitter üzerinden animasyonlu bir paylaşım yaparak, yatırımcılara, "Doğru ve güvenilir bilgiden şaşma, sosyal medya tuzaklarına düşme. Sosyal medyada yapılan paylaşımlara karşı dikkatli olun" uyarısında bulundu.


Videoda, yatırımın profesyonel bir uzman eşliğinde sabırla sürdürülmesi gereken uzun soluklu bir yolculuk olduğu ancak son dönemde yatırımcıların karar verirken sosyal medyada yapılan paylaşımların etkisi altında kalabildiği vurgulandı.

KENDİ İŞLEMLERİNE ARZ YARATMAK İSTİYOR OLABİLİR

Bu yüzden sosyal medyada bir fenomenin yorumları okunurken, bu kişinin ya da birlikte hareket ettiği kişilerin, aslında kendi pay alış ve satış işlemlerine arz veya talep yaratmak çabasında olabileceğinin akıldan çıkarılmaması gerektiği uyarısında bulunulan videoda, şunlar kaydedildi:

"Paylaşım yapanın kim olduğunu iyi araştırmalı, gerçek kimliğini gizleyen veya sahte isimlerle paylaşım yapan hesaplara karşı dikkatli olmalı, yapılan paylaşımlarda 'tüyo' diye tabir edilen, doğruluğu teyit edilemeyecek bilgilere itibar etmemelisiniz. Sosyal medya ve kitle iletişim araçları üzerinden yapılan yorum ve yatırım tavsiyesinin piyasa dolandırıcılığı veya piyasa bozucu eylem kapsamında değerlendirilebileceğini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.
Çünkü sosyal medya ve diğer kitle iletişim araçları üzerinden oluşturulan gruplara dahil olan yatırımcılar, bu gruplar tarafından işlenen suçlara iştirak kapsamında hukuki ve cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu konu kapsamında Sermaye Piyasası Kanunu'nda 2020 yılında birtakım değişiklikler yapıldı. Manipülasyon suçuna uygulanacak asgari hapis cezası 2 yıldan 3 yıla çıkarıldı." (İSTANBUL-AA)