Bolsonaro hakkında 'oy makinesini hackleme girişimi' suçlaması

Bilgisayar korsanı Walter Delgatti Netto, Brezilya eski devlet başkanı Bolsonaro’nun 2022’deki başkanlık seçimlerinin manipüle edilmesi konusunda kendisiyle görüştüğünü iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilyalı bilgisayar korsanı Walter Delgatti Netto, Brezilya eski devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun 2022 yılındaki devlet başkanlığı seçimlerinin manipüle edilmesi konusunda kendisiyle görüştüğünü ileri sürdü. Delgatti, Brezilya Meclis Araştırma Komisyonu’na verdiği ifadesinde, Bolsonaro'nun 2022 seçimleri için kendisine oylama makinelerini 'hacklemesi' teklifinde bulunduğunu iddia etti.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Delgatti, Bolsonaro'dan 'seçimlere müdahalesinin, aleyhine herhangi bir yasal sonuç doğurması durumunda kendisini affedeceği' konusunda teminat aldığını söyledi. Bolsonaro'nun "Biri seni tutuklamaya kalkarsa, yargıcı tutuklatacağım" dediğini aktaran Delgatti, planın, oylama makineleri için bir adaya verilen oyun diğer adaya gitmesini sağlayacak sahte kod oluşturmak olduğunu anlattı.

'KASANIN İNTERNET ERİŞİMİ YOKTU, PLAN İLERLEMEDİ'

Bilgisayar korsanı, Brezilya seçim sistemi için kullanılan mevcut kaynak kodunun fiziki olarak 'internet erişimi olmayan bir kasada' tutulduğunu ve koda erişemeyeceğini belirttiği için planın ilerlemediğini söyledi. Bolsonaro'nun avukatları ise Brezilya'daki herhangi bir siyasi oluşuma karşı yasa dışı faaliyet iddialarını reddetti. Bolsonaro’nun savunma avukatı Fabio Wajngarten, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan, Delgatti'nin, Bolsonaro ile bir buçuk saat görüştüğü yönündeki iddialarını yalanladı.

Bilgisayar korsanının ifadeleri, Brezilya Yüksek Seçim Mahkemesi’nin (TSE) Bolsonaro’ya 'görevi suistimal ve medyayı kötüye kullanma' suçundan 8 yıl siyasi yasak getirmesinin ardından geldi. Delgatti, Federal Polis'in ağustos başında düzenlediği operasyonda, yargı sistemine izinsiz girmekten dolayı gözaltına alınmıştı. (DIŞ HABERLER)