Boğaziçi Üniversitesi'ne giren polis oturma eylemi yapan öğrencilere saldırdı

Boğaziçi Üniversitesi'nde AK Partili rektör Melih Bulu'nun istifa etmesi ve tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılması amacıyla yapılan basın açıklamasına saldıran polis 100'den fazla öğrenciyi gözaltına aldı. Polis daha sonra üniversitenin içine girerek Güney Kampüs'te bulunan rektörlük binasının etrafında oturma eylemi yapan öğrencilere müdahale etti. İstanbul Valiliği toplam gözaltı sayısını 159 olarak açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Partili Melih Bulu'yu rektör atamasının ardından Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim görevlileri ve öğrenciler tarafından başlatılan protestolar sürüyor. Bugün saat 17:00'de yapılan eylem öncesinde polis üniversitenin Güney Kampüs kapısının önünde yoğun güvenlik önlemleri aldı.  

Boğaziçi öğrencilerinin sosyal medyada oluşturdukları "Boğaziçi Direnişi" adlı hesaptan paylaşılan bir videoda polisin protesto öncesinde çatılara keskin nişancılar yerleştirdiği görüldü. Videoyla paylaşılan mesajda "Güney Kapı'nın karşısındaki binaların çatısında keskin nişancılar bekliyor!" denildi. 


'BASININ GÖRÜNTÜ ALMASI ENGELLENİYOR'

Gazeteci Sultan Eylem Keleş de sosyal medya hesabından öğrencilerin protestosuna karşı polisin aldığı önlemleri gösteren fotoğraflar paylaştı. Keleş paylaşımında "Boğaziçi Üniversitesi'nde saat 17'de atama ve tutuklamalara karşı yapılacak eylem öncesi üniversitenin vaziyeti bu. Basının görüntü alması engelleniyor. Öğrenciler üniversite içerisinden dışarı çıkarılmıyor. Öğrencilerden zaman zaman yuhalamalar ve kapıyı aç sloganları geliyor" ifadelerini kullandı. Sultan Eylem Keleş paylaşımın devamında "Üniversitenin etrafında çatıda konuşlanmış keskin nişancılar var!" diyerek keskin nişancı tüfeği taşıyan polisleri gösteren bir başka fotoğraf paylaştı.


ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ GÖZALTINDA

Öğrencilerin Güney Kampüs kapısı önünde gerçekleştirmek istedikleri basın açıklamasına izin verilmedi. Polisin müdahalesi sonucu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 

Boğaziçi Dayanışması'ndan yapılan açıklamada "Arkadaşlarımızı işkenceyle gözaltına alanların saldırıları gözaltı aracında da devam ediyor. Bilinsin ki ne saldırıları, ne gözaltıları ne de tutuklamaları bizi demokratik üniversite mücadelemizden, LGBT+ söylemlerinizin karşısında durmaktan vazgeçirmeyecektir" denildi.

'EN AZ 100 ÖĞRENCİ GÖZALTINDA'

Öğrencilere destek için alanda bulunan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, en az 100 öğrencinin gözaltına alındığını duyurdu. Gergerlioğlu, ''Kabe görüntüsünü fırsat bilerek iktidar gençleri baskı altına almaya çalışıyor. Biz herhangi bir kutsalın aşağılanmasını kabul edemeyiz. Ancak bunu fırsat bilen anlayışı da kabul edemeyiz'' diye konuştu. 


GÖZALTILAR ÜNİVERSİTE İÇİNDE DE DEVAM ETTİ

Gözaltılara karşı, okul içinde eylemlerine devam eden Boğaziçili öğrenciler, Güney Kampüs'te bulunan rektörlük binasının etrafında toplandı. Polis ve gözaltı araçları üniversite içerisine girdi. Burada oturma eylemi yapan öğrencilere de müdahale edildiği ve gözaltılar olduğu belirtildi. 

Rektörlük binasının önünde de Melih Bulu'nun binandan çıkışı için güvenlik görevlileri ve polisin güvenlik şeridi oluşturduğu görüldü.

 


VALİLİK: 159 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Valiliği, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki gösterilerde toplam 159 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs önünde düzenlenen gösterilerde yapılan tüm uyarılara rağmen eylemi sona erdirmeyen 108, Rektörlüğü ablukaya almak suretiyle bina içinde bulunanların dışarıya çıkmasını engelleyen ve tüm uyarılara rağmen bu eylemlerden vazgeçmeyen göstericilerden 51 olmak üzere toplam 159 şüpheli Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İl emniyet Müdürlüğünce gözaltına alınmıştır. Konu ile ilgili adli soruşturma başlatılmıştır."

'POLİSTEN ÖĞRENCİLERE: AŞAĞIYA BAK'

Bu arada polisin, Boğaziçi Üniversitesi önüne yürüyen öğrencilere "Aşağı bak, toplu gezmek yok!" diyerek müdahale etmesine sosyal medyada tepki gösterildi. Birçok kullanıcı, #AşağıBakmayacağız etiketiyle paylaşımlar yaptı. (HABER MERKEZİ)