Boğaziçi’nde bir intihal şikâyeti daha: Bu defa dekanın doktora tezi

Boğaziçi mezunları, kayyım rektörün mart ayında İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı olarak atadığı Murat Önder’in doktora tezine ilişkin intihal raporu hazırlayıp ilgili kurumlara şikayet etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan ilk kayyım rektör Melih Bulu ile onun Genel Sekreter yaptığı Dr. Nedim Malkoç'un tezlerinin ardından bir intihal iddiası daha ortaya çıktı.

Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar Girişimi (BUİM) içinde yer alan bir grup mezun, 2022 Mart ayında İktisadi İdari Bilimler Fakültesi dekanlığına atanan Murat Önder’in doktora tezinde "intihal yaptığı" bölümleri saptayarak, hazırladıkları kapsamlı raporları, birkaç makalesinde tespit edilen çifte yayın durumu ile birlikte Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK), Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK), Murat Önder’in akademik kadrosunun bulunduğu Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'ne gönderdi. Rapor, ayrıca Önder'in doktora derecesi aldığı Florida State Üniversitesi'ne de incelenmek üzere iletildi.

'BLOK ALINTILAR VAR'

Raporda, Önder’in doktora tezleri üzerinde yaptıkları ayrıntılı inceleme sonucunda doğrudan intihal yapılan bölümleri, orijinal metinlerle karşılaştırarak ortaya çıkaran Boğaziçi mezunları, bu tezde intihalin birkaç arızi hatadan ibaret olmadığını, blok şeklinde alıntıların, atıfta bulunmadan sunulduğunu, hiç atıf olmayan ve kaynakçada belirtilmeyen kaynakların da bulunduğunu belirtti.

Yanıltıcı referansların yoğunluğunu gördükten sonra, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ilgili maddeleri çerçevesinde, ilgili üniversiteler ile YÖK, ÜAK ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne intihal inceleme raporlarını ilettiklerini duyuran mezunlar, bu kurumların Etik İnceleme ve Soruşturma Komisyonlarından detaylı araştırma talebinde bulunduklarını açıkladılar. 

Boğaziçi mezunları raporda yanıltıcı referans kategorisinde sayılabilecek sorunlu bölümlerin sayısının ciddi düzeyde olduğunu, giriş kısımlarından başlayıp, sonuç bölümlerine kadar dağıldığını, hatta tezin akademik açıdan bir anlam ifade etmese de ‘Teşekkür’ bölümünde bile olduğunu belirttiler.

Akademisyenlerin yazdığı tezlerin ve bunlar aracılığıyla kazandıkları unvanların liyakati temellendirdiğine dikkat çeken mezunlar, “Liyakat özgün akademik çalışmaların değeriyle bilimsel yetkinlikle ve akademik ahlakla oluşur. Üniversitemize görev süresi devam eden İktisadi, İdari Bilimler Fakültesi Dekanı görevinden alınarak dekan atanan Murat Önder, doktora tezinde ve yayınlarındaki intihal iddialarıyla yüzleşip hesap vermek zorundadır” açıklamasını yaptı. (HABER MERKEZİ)