Bodrum Barajı için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edildi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde ormanlık ve tarım arazilerinin bulunduğu bölgeye yapılması planlanan Bodrum Barajı’na verilen ‘ÇED olumlu’ kararı, mahkeme tarafından iptal edildi.

Kayaderesi üzerinde Bodrum Barajı'nın yapılması planlanıyor.
Google Haberlere Abone ol

Esma Turan

MUĞLA - DSİ 21’inci Bölge Müdürlüğü tarafından Bodrum’a su sağlamak amacıyla yapılmak istenen Bodrum İçme Suyu Barajı ve Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Beton Santrali Projesi için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı Muğla 1. İdare Mahkemesi’nce iptal edildi.

BAKANLIK ‘ÇED OLUMLU’ KARARI VERMİŞTİ

Kayaderesi Çayı üzerine yapılması planlanan proje için sunulan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunu değerlendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 5 Ocak 2022’de ‘ÇED olumlu’ kararı vermişti.

Proje için verilen ÇED dosyasında bölgenin yüzde 78’lik kısmının ormanlık, yüzde 11’inin ise sulu-kuru tarım alanı olduğu belirtilerek bu alanların olumsuz etkilenmeyeceği iddia edilmiş, baraj çevresinin proje sonunda ağaçlandırılacağı da belirtilmişti.

Kararın ardından Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Karadam Karacahisar mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Muğla İl Koordinasyon Kurulu ve Çamlıca Köylüleri, ‘ÇED Olumlu’ kararına karşı 2022 Şubat ayında dava açtı.

‘SUYUN ÖZGÜR AKMASI KÖYLERDE YAŞAMIN DEVAMLILIĞI İÇİN ÖNEMLİ’

Açılan davada, Muğla 1. İdare Mahkemesi, 19 Ocak 2023’te, projede eksiklikler olduğu gerekçesiyle dosyanın yeniden hazırlanmasına karar verdi ve ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etti.

Karara ilişkin MUÇEP’in sosyal medya hesabından bugün yapılan paylaşımda karar, Danıştay tarafından da onanırsa baraj yapımının başlamadan durdurulmuş olacağı belirtildi. Açıklamada, “Bodrum Barajı projesi sadece Çamlıca köyünü değil Kayaderesi'nin diğer derelerle birleşerek suları ile beslediği 11 köyden oluşan büyük bir alt havzayı etkileme riskine sahip. Suyun özgür akması İkizköy dahil tüm bu köylerde yaşamın devamlılığı için çok önemli. Kararda yaratacağı ekolojik yıkımın yanı sıra, iklim değişikliğinin su potansiyeline etkileri değerlendirilmeden baraj yapılmasının uygun olmadığı belirtildi. Danıştay da onarsa, baraj yapımı başlamadan durdurulmuş olacak. Muğla'yı ekolojik yıkım projelerinize teslim etmeyeceğiz” denildi.