BM'ye bağlı yardım kuruluşları: Ukrayna'da sivillere ulaşmak için güvenli geçiş sağlanmasını bekliyoruz

BM'ye bağlı kuruluşlar Ukrayna'dan ayrılan sivil sayısının 1 milyon 200 bine ulaştığını duyurdu. Açıklamada, farklı ülkelerin vatandaşlarının sınırlarda ırkçılıkla karşılaşmasına da tepki gösterildi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle ülkeyi terk edenlerin sayısının 1 milyon 200 bine ulaştığını açıkladı. 

IOM konuya ilişkin açıklamasında, ülkeyi terk edenlerin çoğunun Polonya'ya gittiğini belirtirken Ukrayna-Polonya sınırında geçiş için bekleme süresinin 24 ila 36 saat arasında değiştiğini aktardı. 

Açıklamada, 138 ülkeden 78 bin kişinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçişleri ve yolculukları sırasında yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa maruz kaldığının rapor edildiği bilgisi de paylaşıldı. IOM Sözcüsü Paul Dillon, konuya ilişkin açıklamasında Ukrayna'dan çıkmak isteyen diğer ülke vatandaşlarının sınırlarda karşılaştığı ırkçı ve zorba müdahaleleri ''endişe verici” olarak değerlendirdi.

'ÇOCUKLAR TRAVMA YAŞIYOR, 500 BİN ÇOCUK GÖÇ ETTİ'

Ukrayna'dan ayrılan 1 milyonu aşkın kişi arasında 500 bin çocuğun olduğu bilgisi de paylaşıldı. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, bir hafta içinde 500 bin çocuğun ebeveynleriyle birlikte komşu ülkelere göç ettiğini açıkladı. UNICEF Sözcüsü Elder, ülkedeki çatışmalar nedeniyle çocukların travmalar yaşadığını kaydederek, “Kuşatma altında çatışmalar devam ederken, binlerce çocuk sığınaklarda donarak geceyi dehşet içinde geçiriyor” dedi.

UNICEF Sözcüsü Elder, ülkede yüz binlerce kişinin altyapının büyük ölçüde zarar görmesi nedeniyle güvenli içme suyundan yoksun olduğunu, birçoğunun sağlık gibi diğer temel hizmetlere erişiminin olmadığını belirti. Elder, “On binlerce çocuk bakım yurtlarında kalıyor. Bu çocukların birçoğu engelli. İnsani dram ve insani ihtiyaçlar her gün katlanarak artıyor. UNICEF olarak yardımlarımızı kısmen ulaştırabilsek de çatışma devam ettiği sürece ihtiyaçlar katlanarak büyüyecek” diye konuştu.

BM Çocuk Hakları Komitesi de Rusya'nın “Çocuk Hakları Sözleşmesi” kapsamındaki çocukları fiziksel ve psikolojik şiddetten en üst düzeyde ve en yüksek öncelik olarak koruma yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etti.

'YARDIMLARI ULAŞTIRMAK İÇİN GÜVENLİ ERİŞİM BEKLİYORUZ'

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke ise Ukrayna'da çatışan her iki tarafın da insani yardım görevlileri için "güvenli geçişi kolaylaştırmayı" kabul ettiğini ancak bu karara dönük net bir adım atılmadığını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Acil Tıbbi Ekip Birimi sözcüsü Flavio Salio da acil sağlık malzemeleri ve ilaçların Ukrayna'ya ilk kargo sevkiyatının Varşova'dan yapıldığını aktardı. Ancak tıbbi malzemelerin erişimi için güvenlik sağlanmasını beklediklerini belirten Salio, "Sivillere gerekli tıbbi desteği sağlayacak ekipler açısından güvenli erişim çok kritik" dedi. (DIŞ HABERLER)