BMGK 7. kez Gazze’yi görüştü: ‘Her 10 dakikada bir çocuk öldürülüyor’

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, BMGK oturumunda yaptığı konuşmada, “Gazze’de hiçbir yer ve hiç kimse güvende değil” diyerek ateşkes çağrısını yineledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana 7. kez İsrail-Filistin gündemiyle toplandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze ve İsrail’de ölen siviller için saygı duruşuyla başlayan oturumdaki konuşmasında, “Gazze’de hiçbir yer ve hiç kimse güvende değil” dedi. Ghebreyesus, Gazze’de her 10 dakikada bir çocuğun öldürüldüğüne dikkat çekti.

“Bu durumda sıkışıp kaldığınızı düşünün” sözleriyle oturuma katılan ülke temsilcilerine seslenen Ghebreyesus, “Bu yüzden ateşkes ve özgür insani erişim çağrısında bulunuyoruz. Aynı zamanda elbette Güvenlik Konseyi’nden rehinelerin serbest bırakılması için her şeyi yapmalarını istiyoruz” diye konuştu. İki devletli çözüme ilişkin de konuşan DSÖ Genel Direktörü, uzun zamandır Gazze’deki durumun sürdürülemez olduğuna inandığını, bunun sadece Filistin devlet için değil İsrail için de iyi bir çözüm olduğunu anlattı.

ÇİN: GAZZE’DEKİ DURUM İNSANİ KRİZİN ÖTESİNE GEÇTİ

Çin BM Büyükelçisi Zhang Jun da durumun insani bir krizden öteye geçerek kötüleştiğine dikkat çekti. Zhang, “Tüm bunların karşısında dünyanın birlikte sesini yükseltmesi gerekiyor. Artık yeter” ifadelerini kullandı. Adaletin sağlanması ve barışın tesisi için Konsey’in anlamlı bir eyleme geçmesi gerektiğini ifade eden Zhang, bu eylemin sürekli bir ateşkes ve yardımların iletilebilmesi için bir koridorun açılmasını da içerdiğini belirtti.

Çin Büyükelçisi sözlerini şöyle sürdürdü: “Ateşkes Gazze’deki insanların hayatta kalabilmesi için tek umut. Hayat kurtarmak için kaybedecek zaman yok.”

RUSYA: TEK YOL ATEŞKES

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia da Gazze’deki mevcut durumu ‘felaket’ sözleriyle tarif etti. Bölgede su gibi temel ihtiyaçların yokluğuna dikkat çeken Nebenzia, bunun sonuçlarının on yıllarca etkisini sürdüreceğini belirtti. Nebenzia, “Bütün savaşlarda kanunlar vardır” diye konuştu. Hastane ve camilere yönelik saldırılara atıfta bulunan Rusya Büyükelçisi, “Gazze Şeridi’nde güvenli bölge diye bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Kısa vadeli aralardan ziyade acil bir ateşkesin yeni can kayıplarının önüne geçilmesi ve yardımların iletilebilmesi için tek yol olduğuna işaret eden Nebenzia, bölgede özellikle ABD olmak üzere artan yabancı askeri varlığın artan gerilimin bir parçası olduğunu söyledi.

İNGİLTERE VE ABD’DEN 'İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM’ VURGUSU

BMGK’deki İsrail-Filistin oturumunda İngiltere ve ABD temsilcileri de söz aldı. İngiltere Büyükelçisi Barbara Woodward, Mısır ile olan Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze’ye yardım gitmesinin temel öneme sahip acil bir durum olduğuna dikkat çekerek “Kuzey Gazze’deki aralar ilk adım” ifadelerini kullandı. Woordward, bu tür çabaların yardım sağlanması için gereken zaman ve güvenliği sağlaması gerektiğini belirtti.

Woodward gibi iki devletli çözüme işaret eden ABD Daimi Temsilcisi Robert Wood, heyetinin iki taraf için de empati sahibi olduğunu, bir tarafın acısını anlamanın diğer tarafın acısını reddetmek anlamına gelmediğini söyledi.

İsrail’in Hamas’a nasıl yanıt verdiğinin önemli olduğunu belirten Wood, “Ancak, yanıtının uluslararası insani hukuka saygılı olması gerekiyor” diye konuştu. Gazze’deki insani ihtiyaçların büyüklüğüne de işaret eden Wood, çatışmalara verilen araların ihtiyacı olanlara yardım sağlanması için bir rota sunabileceğini sözlerine ekledi.

FİLİSTİN: KATLİAMI DURDURUN

Filistin yönetiminin daimi gözlemcisi Riyad Mansour, BMGK’de yaptığı konuşmada Konsey’e seslenerek “Katliamı durdurun, şimdi durdurun” diye konuştu. “Kaç tırın gireceğini müzakere ederek bir günün daha geçmesine izin vermeyin; her gün yüzlerce, binlerce tırın girmesine ihtiyaç var” diyen Mansour, artan can kaybına işaret ederek Gazze’deki şok edici durumun ele alınması gerektiğini belirtti. Mansour sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir araya geliyoruz ve eğer iyi dinlerseniz bu salonlarda insanlık tarafından enkaz altında bırakılmış çocukların bağırışlarını duyabilirsiniz. 

“Katil, niyetlerini hiç gizlemedi; güçlü bir intikamdan, insansı hayvanlarda bahsetti ve korkunç bir abluka uygulayacağını ilan etti. 2 milyondan fazla kişiyi rehin alırken 200 rehinenin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

“Ülkemizden, topraklarımızdan çıkmamızı istiyorlar. Stratejik düşmanları devletimizin bağımsızlığı ve halkımızın özgürlüğü. Bize verdikleri sadece şu seçenekler var: Boyun eğin, gidin ya da ölün. Ya da uluslararası hukuk terimleriyle söylemek gerekirse: Apartheid, etnik temizlik ya da soykırım.”

İSRAİL: HAMAS’IN HASTANEYE SALDIRISINDAN BAHSEDİLMİYOR

Dünkü oturuma bir önceki oturumda olduğu gibi yakasında “Bir daha asla” yazılı sarı bir yıldızla katılan İsrail Büyükelçisi ve Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise brifingin odak noktasının Gazze’deki hastaneler olduğunu ancak birkaç gün önce Hamas roketlerinin İsrail’deki bir hastaneye doğrudan saldırısından bahsedilmediğini söyledi. Hamas mensuplarının yaralılara yardım etmelerini engellemek için ambulanslara ateş açtığını savunan Erdan, Hamas’ın Şifa Hastanesi’nin içinde ve altında karargahının olduğu ve ambulansları silah taşımak için kullandığı iddiasını yineledi.

'Gazze’nin her bir karışının bir terör tuzağına döndüğünü' iddia eden Erdan, “Bu, epik boyutlarda bir savaş suçu” dedi. Erdan, İsrail’in Hamas’ın kontrolündeki bölgelerden ayrılması için insanlara önceden uyarı ve güvenli geçiş sağladığını da ileri sürerek, Hamas’ın insanların bu bölgelerden ayrılmasını engellediğini söyledi. İsrail temsilcisi, ülkesinin sivil ölümleri azaltmak için çabaladığını da sözlerine ekledi. Erdan, sözlerine son verirken, ‘Hamas’ın yok edilmesinin ardından Gazze’deki siviller için çözümlere odaklanmanın toplantının odak noktası olması gerektiğini’ belirtti. (DIŞ HABERLER)