BM'den Kıbrıs’ta 'ortak zemin' ziyareti

BM Siyasi İşler Bölümü Avrupa, Orta Asya ve Amerika Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'la görüştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi İşler Bölümü Avrupa, Orta Asya ve Amerika Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, Kıbrıs'ta Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Kuzey Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'la görüşmelerde bulundu. Yenca, Anastasiadis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs sorununun çözülmesi çabalarının devam edebilmesi için iki taraf arasında ortak zemin ve anlayış bulmaya kararlı olduğunu vurguladı.

'KIBRIS'TA KİLİT, EGEMEN EŞİTLİĞİMİZDİR'

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Ersin Tatar, görüşmede artık federasyon temelinde bir anlaşma niyetlerinin olmadığını anlattıklarını söyledi ve “Jenca’nın sözlerini çok iyi anladığını” ifade etti. Tatar, “Birleşmiş Milletler'in bir adım atması gerekmektedir. Bunu kendilerine söyledim” diye konuştu. Tatar, Jenca’nın ise diyalogdan kopmama çağrısında bulunduğunu ve ilerde herhangi bir durum değişikliğinde görüşmelerin başlaması durumuna hazırlıklı olunması gerektiğini söylediğini ifade etti. Kıbrıs’ta çözüm için diyaloğa devam edeceklerini, bağların devamı olması amacıyla görüşmeleri sürdüreceklerini ama şu anda ortak zemin olmadığını ifade eden Tatar, “Kıbrıs’ta kilit, egemen eşitliğimizdir” dedi.

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis de görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Kasulidis, "Ankara’nın Türk propagandasına rağmen hiçbir hedefinde başarılı olmayacağını" söyledi. (HABER MERKEZİ)