BM: Libya'da uyarı sistemi olsaydı ölümler engellenebilirdi

Dünya Meteoroloji Örgütü, Libya'da işleyen bir hava durumu servisi olsaydı ölümlerin önüne geçilebileceğini açıkladı. Derne Belediye Başkanı, ölü sayısının 20 bine yükselebileceğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, Libya'nın doğusunda 10 Eylül'den bu yana etkili olan Daniel fırtınası, şiddetli yağış ve seller hakkında açıklamalarda bulundu.

İsviçre'nin Cenevre kentinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Taalas, doğu ve batısı farklı güçlerin yönetiminde olan ülkenin uyarı verebilecek, işleyen bir hava durumu servisi olmuş olsaydı, 6 binin üzerinde can kaybının engellenebileceğini söyledi. 

'YETKİLİLER İNSANLARI TAHLİYE EDEBİLİRDİ'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, WMO Genel Sekreteri, sellerin ardından Libya'nın karşı karşıya kaldığı asıl zorluğun ülke yönetiminin 'normal bir şekilde işlemiyor olması' olduğunu söyledi. Taalas, "Eğer normal çalışan bir meteoroloji servisi olsaydı, uyarı verebilirlerdi. Acil durum yönetim yetkilileri, insanları tahliye edebilirdi. Ve biz de can kayıplarının büyük bir kısmının önüne geçebilirdik" diye konuştu. 

10 binden fazla kişinin sel sonrası kayıp olduğu ve en az 30 bin kişinin yerinden edildiği Kuzey Afrika ülkesi Libya’nın siyasi olarak parçalanmış yapısı arama-kurtarma çalışmalarını sekteye uğratıyor. Türkiye dahil uluslararası olarak tanınan Ulusal Birlik Hükümeti (GNU) batıdaki Trablus’ta bulunuyor. Derne'nin bulunduğu doğu bölgeleri ise Halife Hafter liderliğindeki Libya Milli Ordusu’nun (LNA) kontrolünde.

DERNE BELEDİYE BAŞKANI: ÖLÜ SAYISI 20 BİNE YÜKSELEBİLİR

Fırtına ve sellerden en çok etkilenen Derne şehrinin belediye başkanı da şehirdeki durum hakkında açıklama yaparak ölü sayısının artabileceğini söyledi. DW Türkçe'nin aktardığına göre, Derne Belediye Başkanı Abdülmenam El Hayiti, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, "Çok yüksek bir ölü sayısı bekleniyor. Derne kentinde yıkıma uğramış bölgelerden yola çıkarsak 18 bin ila 20 bin ölü söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

SELLE İLGİLİ 'KAPSAMLI SORUŞTURMA' TALEBİ

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Derne şehri başta olmak üzere ülkenin doğusunu etkileyen sel felaketi için kapsamlı bir soruşturma talep etti. Başkanlık Konseyi Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Menfi, "Başsavcılık makamlarına sel felaketiyle ilgili kapsamlı bir soruşturma yapılması, Derne'deki barajların yıkılması olayında kusuru ve ihmali olan kişilerden hesap sorulması talebinde bulunduk" dedi. Menfi, soruşturmaya 'uluslararası yardımları ve yardımların felaketten etkilenen bölgelere ulaşmasını engelleyen herkesin dahil edilmesi' çağrısında bulundu.

AA'nın aktardığına göre, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe de dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Başsavcı'ya Derne'deki iki barajın çökmesine ilişkin acil soruşturma başlatılması ve ilgili kurumlara soruşturmayla ilgili tam bir işbirliği içinde olmaları talimatını verdiğini' duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)