Libya'da sel: Ölü sayısı 6 bine yükseldi, 30 bin kişi yerinden edildi

Libya'nın doğusunda 10 Eylül'den bu yana etkili olan Daniel fırtınası ve seller sebebiyle can kaybının 6 bine yükseldiği, Derne kentinde en az 30 bin kişinin yerinden edildiği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Afrika ülkesi Libya'nın doğusunda 10 Eylül'den bu yana etkili olan fırtına ve sellerde ölü sayısının 6 bine yükseldiği açıklandı. Ülkenin batısında bulunan Başbakan Abdulhamid Dibeybe yönetimindeki Ulusal Birlik Hükümeti, sel felaketinde 6 bin kişinin yaşamını yitirdiğini, binlerce kişinin de kayıp olduğunu açıkladı.

Hükümete bağlı Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Saadettin Abdulvekil, sel felaketiyle ilgili Anadolu Ajansı muhabirine bilgi verdi. Bu sabah itibarıyla ölü sayısının 6 bini aştığını, binlerce kişinin de kayıp olduğunu ifade eden Abdulvekil, rakamın selden etkilenen tüm bölgeler için verildiğini, en çok kaybın Derne kentinde kaydedildiğini aktardı. Abdulvekil, selden etkilenen bölgelerdeki devlet hastanelerinin neredeyse atıl durumda olduğunu, 10 hastaneyi çalışır duruma getirmek için çaba sarf ettiklerini belirtti.

IOM: EN AZ 30 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Libya'daki duruma ilişkin X (eski adıyla Twitter) hesabından paylaştığı mesajda, selden en çok etkilenen Derne kentinde en az 30 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. IOM, aralarında Bingazi'nin de olduğu diğer bölgelerde de 6 bin 85 kişinin evlerini terk etmek durumunda kaldığı bilgisini paylaştı. IOM açıklamasında, "IOM ve ortakları, gıda dışı madde, ilaç, arama-kurtarma ekipmanı ve personeli etkilenen bölgelere derhal yeniden konumlandırıyor" denildi.

'DENİZ SÜREKLİ ONLARCA CESEDİ KIYIYA GETİRİYOR'

Öte yandan, ülkenin selden etkilenen doğu bölgelerini kontrolü altında bulunduran Halife Hafter liderliğindeki Libya Milli Ordusu yönetiminin Sivil Havacılık Bakanı Hichem Abu Chkiouat, Derne kentinde yaşanan 5 bin 300'ün üzerindeki can kaybının ciddi oranda artabileceğini, hatta bu sayının iki katına bile çıkabileceğini belirtti. 

Chkiouat, "Deniz, sürekli onlarca cesedi kıyıya getiriyor" diye konuştu. Bakan, selin ardından başlaması gereken yeniden inşa çalışmaları için milyarlarca dolar gerekeceğini kaydetti.

SELİN ETKİLERİ GAZZE ŞERİDİ'NDE DE HİSSEDİLDİ

Öte yandan, önce Yunanistan'ı vuran, ardından Libya ve Mısır'da etkili olan Daniel Fırtınası'nın Filistin topraklarında hafif şekilde etkili olmaya başladığı bilgisi paylaşıldı. Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Meteorolog Kusay El Halayika, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Filistin'de hava sıcaklığının düştüğü ve yağışların başladığı istikrarsız bir hava durumunun hakim olduğunu kaydetti. Filistin Meteoroloji Müdürlüğü de bölge genelindeki istikrarsız hava koşullarına karşı bölgede yaşayan halkı uyardı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre şiddetli yağış nedeniyle Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde bazı evler ve yollar su altında kaldı. Gazze'deki Filistin Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basil, ekiplerin geceden bu yana etkili olan yağmur nedeniyle su basan evlerde kurtarma çalışması, kırılan ağaç dallarının kontrolü gibi bir dizi faaliyet yürüttüğünü belirtti. (DIŞ HABERLER)