BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk: Hem İsrail hem de Hamas savaş suçu işledi

Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı ziyaret eden Volker Türk, Hem İsrail'in hem de Hamas'ın 'savaş suçu işlediğini' dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, 7 Ekim'de Hamas'ın 'Aksa Tufan' operasyonunun ardından patlak veren çatışmalarda iki tarafında 'savaş suçu' işlediğini söyledi. Türk, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı ziyaret etmesinin ardından değerlendirmelerde bulundu. Hem İsrail'in hem de Hamas'ın 'savaş suçu işlediğini' belirten Türk, "Bir tarafın eylemleri, diğer tarafı aklamaz" ifadelerini kullandı. 

Reuters'ın aktardığına göre, "Filistinli silahlı grupların 7 Ekim'de gerçekleştirdiği zulümler iğrençti, savaş suçlarıydı, rehinelerin tutulmaya devam edilmesi de öyle" diyen Türk, "​İsrail'in, Filistinli sivilleri toplu olarak cezalandırması da, tıpkı onların hukuka aykırı olarak zorla tahliyesi gibi savaş suçu anlamına geliyor" açıklamasında bulundu. 

'MISIR KİLİT ROL OYNUYOR'

İsrail'in Gazze'ye yönelik yoğun bombardımanlarının özellikle kadın ve çocukları öldürdüğünü, sakat bıraktığını ve yaraladığını vurgulayan Türk, bunların bütün siviller üzerinde dayanılmaz bir yük olduğunun altını çizdi. Türk, Refah Sınır Kapısı'nda bekleyen yardımların ihtiyaç sahibi herkese ulaştırılması gerektiğini de belirtirken Mısır'ın bu konuda birçok açıdan kilit rol oynadığını, Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasında ve yaralıların buradan ayrılmasında büyük çaba gösterdiğini bildirdi.

'ADİL VE EŞİTLİKÇİ BİR GELECEK BULUNMALI'

Tarafları konusunda anlaşmaya davet eden Türk şunları kaydetti: "Gazze'nin her yerine acilen büyük miktarda insani yardım ulaştırılması gerekiyor. 7 Ekim'den bu yana tutulan tüm rehinelerin koşulsuz ve derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin kendi kaderlerini tayin etme haklarına ve meşru güvenlik çıkarlarına dayalı olarak, işgale kalıcı bir son verilmesini sağlamak için siyasi alanı etkinleştirmemiz gerekiyor. Artık 56 yıllık işgalin sona ermesi gerektiğini söylemek yeterli değil. Uluslararası toplumun, Filistin ve İsrail halkı için adil ve eşitlikçi bir gelecek bulma çabalarının bir parçası olması gerekiyor." (DIŞ HABERLER)