Netanyahu'nun başdanışmanı 'Gazze' planını anlattı: Batı Şaria'daki gibi...

'Operasyonların tamamlanmasının ardından İsrail güçlerinin Gazze'de kalmaya devam edeceğini' belirten Regev, Tel Aviv'in Gazze planının ‘Batı Şeria’daki askeri varlığına’ benzeyeceğini dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Başbakan Başdanışmanı Mark Regev, ‘askeri operasyonlar tamamlandıktan sonra İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'nde kalmaya devam edeceğini söyledi. "Operasyon sona erdiğinde ve Hamas'ı yendiğimizde, terör unsurlarının yeniden güçlenmemesi, Hamas'ın yeniden canlanmaması çok önemli. Bunun için İsrail güvenlik güçlerinin varlığını sürdürmesi gerekli” diyen Regev, bunun ‘kalıcı bir mevcudiyet anlamanına gelmediğini’ dile getirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kıdemli danışmanı, "Bu mutlaka kalıcı bir varlık anlamına gelmiyor. Gerektiğinde girip çıkabileceğimiz değişken bir duruma sahip olabiliriz” ifadelerini kullandı.

İsrail’in Gazze planının ‘Batı Şeria’daki askeri varlığına’ benzeyeceğini söyleyen Regev, şöyle devam etti: "Batı Şeria üç bölgeye ayrılmıştır. Tamamen Filistin kontrolü altındaki A bölgesi, ortak kontrolün olduğu B bölgesi ve İsrail'in kontrol ettiği, büyük oranda nüfus bulunmayan C bölgesi. Bu, Oslo Anlaşmaları’nın bir parçası. Bu düzenlemelerden bazıları Gazze'de görmek istediğimiz şeyin bir örneği olabilir.”

Regev, Tel Aviv yönetiminin Gazze planının ‘işgal olarak nitelendirilemeyeceğini’ savunarak, “İşgal kelimesini asla kullanmıyoruz” dedi.

NETANYAHU'DAN 'SÜRESİZ İŞGAL' İMASI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün yaptığı açıklamda Gazze Şeridi'nin güvenliğini tam olarak kontrolleri altına almak istediklerini belirterek 'süresiz işgal' imasında bulunmuştu. ABD Başkanı Joe Biden ve üst düzey yetkililerin çatışmalara geçici insani ara verilmesi yönünde İsrail'e telkinde bulunduğuna dair iddialar artarken Netanyahu, insani yardımların Gazze'ye girmesi ya da esirlerin tahliyesi için şartları değerlendireceğini ancak kısa süreli taktiksel duraksamalar hariç 'esirler serbest bırakılmadıkça' Gazze'de ateşkes olmayacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)