BM Genel Sekreter Yardımcısı'ndan Kıbrıs'a ziyaret

Birleşmiş Milletler Avrupa, Orta Asya ve Amerika'dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jença'nın Kıbrıs'ı ziyaret edeceği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Florencia Soto Nino, 25 Ağustos'ta düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Nino, BM Avrupa, Orta Asya ve Amerika'dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jença'nın Kıbrıs'a gideceğini bildirdi. Miroslav Jença'nın 27-29 Ağustos tarihleri arasında Kıbrıs'ta olacağını belirten Nino, BM Genel Sekreter Yardımcısı'nın Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile ayrı ayrı görüşeceği bilgisini paylaştı.

BM Sözcü Yardımcısı Nino, Miroslav Jença'nın aynı zamanda Kuzey ve Güney Kıbrıs'tan temsilcilerle bir araya geleceğini söyledi. Nino, ziyarette Kıbrıs meselesi ile sahada son dönemlerde meydana gelen gelişmelerin ele alınacağını kaydetti.

KUZEY KIBRIS VE BM ARASINDA 'YOL' GERGİNLİĞİ

Kuzey Kıbrıs, kendi kontrolü altındaki Arsos/Yiğitler köyünü Birleşmiş Milletler gözetimindeki Pyla/Pile'ye bağlayan bir yol yapma kararı aldı. Kıbrıs Türk tarafının yetkilileri, ara bölgede yol yapım faaliyetlerini 18 Ağustos Cuma günü itibari ile başlatma girişiminde bulundu. Fakat söz konusu girişim, BM barış gücü görevlilerince engellendi. Engelleme esnasında Kıbrıs Türk tarafı ile BM yetkilileri arasında gerginlik yaşandı. 

Kıbrıs'ın iki toplumlu son köylerinden olan Pyla/Pile'nin kuzey kesimlerinde yaşanan bu yeni gelişmelerin sonrasında Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) ve BM'den peş peşe kınama açıklamaları geldi. Kıbrıs Türk tarafı ise yol yapımının süreceğini açıkladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacağını bildirdi.

Pyla/Pile yakınlarındaki ara bölgede saldırıya uğrayan üç UNFICYP barış gücü askeri hastaneye kaldırıldı. UNFICYP Sözcüsü Alim Sıddık, Kıbrıs Haber Ajansı'na (KHA) yaptığı açıklamada, ikisi ağır olmak üzere üç barış gücü askerinin yaralandığını söyledi. Bir barış gücü askeri başından yaralandı. Yaralılar tedavi altına alındı. Kuzey Kıbrıs da yaşanan olaylar sırasında sekiz polisin yaralandığını bildirdi. (DIŞ HABERLER)