Bloomberg: Scholz, Erdoğan'ın savaş uçağı alma planına engel olacak

ABD'nin Bloomberg haber sitesine göre, Erdoğan Almanya Başbakanı Scholz'dan Eurofighter Typhoon jetlerinin satın alınması için onayını isteyecek, fakat Scholz'un bu talebi kabul etmesi olası değil.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bugün dört yılın ardından ilk kez başkent Berlin'de bir araya gelmeye hazırlanırken, ABD'nin Bloomberg sitesi, Erdoğan'ın yöneltmesi beklenen Eurfighter Typhoon savaş uçakları satın alma talebinin Scholz tarafından reddedileceğini iddia etti.

Selcan Hacaoğlu and Michael Nienaber'in haberine göre, Türkiye'nin 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalar ve Gazze'ye saldırıları dolayısıyla İsrail'i kınaması dahil bir dizi sorun iki ülke arasında tansiyonu yükseltmiş durumda. Konu hakkında bilgi sahibi Türkiyeli yetkililere göre, Erdoğan bugün Scholz ile yapacağı görüşmede büyük olasılıkla Almanya'dan savaş uçaklarının satışına yönelik engeli kaldırmasını talep edecek. 

'RUSYA'DAN SAVUNMA SİSTEMİ ALINDI, İSVEÇ'İN ÜYELİĞİ GECİKTİRİLDİ'

Almanya, Eurfighter Typhoon jetlerini üç diğer ülke ile bir konsorsiyum içinde üretiyor. Almanyalı yetkililere göre, Scholz'un Erdoğan'ın savaş uçaklarına ilişkin olası talebine rıza göstermesi pek olası görülmüyor.

Yetkililer, gerekçe olarak Türkiye ve başta ABD olmak üzere NATO ülkeleriyle olan gerilimleri, Türkiye'nin Rusya'da S-400 hava savunma sistemi almasını, Suriye'deki Kürt güçlere yönelik askeri operasyonlarını ve İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayı ertelemesini gösterdi.

'ERDOĞAN EN AZ 20 UÇAK TALEP EDECEK'

Almanyalı yetkililerin söylediğine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'i 'terör devleti', Hamas'ı ise Gazze Şeridi'nin seçilmiş yöneticileri ve savunucuları olarak tarif etmesi de Almanya açısında 'endişe listesine' eklenmiş durumda. 

Türkiyeli yetkililer ise Bloomberg'e yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın toplam sayıyı iki katına çıkarma opsiyonuyla birlikte Başbakan Scholz'dan en az 20 Eurfighter Typhoon savaş uçağı talep etmesi bekleniyor. İsimlerinin paylaşılmasını istemeden bilgi veren kaynaklara göre, Türkiye Yunanistan'ın Rafale savaş uçaklarını satın alması karşısında böyle bir anlaşmaya vararak buna yanıt vermek istiyor. (DIŞ HABERLER)