Bloomberg: Erdoğan ve Netanyahu 'gerilimi azaltmayı' görüşecek

Bloomberg haber sitesi, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu'nun en erken temmuz ayında Ankara'da görüşebileceğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun iki ülke ilişkilerinde devam eden gerilimi düşürmek üzere en erken temmuz ayında bir araya gelmeyi planladıkları iddia edildi. 

Bloomberg'den Selcan Hacaoğlu'nun 'konuya aşina' kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Netanyahu'nun programlarının uygun olması durumunda, iki lider temmuz ayında başkent Ankara'da bir araya gelebilir. 

'İKİ LİDER DE KENDİ ÜLKELERİNDE BASKI ALTINDA'

Her iki liderin de kendi ülkelerinde 'baskı altında' olduğuna işaret edilen haberde, İsrail'de Netanyahu'nun liderliğindeki aşırı sağcı hükümetin yapmayı planladığı tartışmalı yargı düzenlemesine ve Erdoğan'ın mayıs ayında yapılan seçimin ardından hayat pahalılığı krizine son vermek için ekonomi ekibini değiştirmesine atıfta bulunuldu.

Türkiye ve İsrail'in 'bir zamanlar yakın askeri müttefikler olduğu' hatırlatılan haberde, iki ülke arasında özellikle Filistin konusunda fikir ayrılıklarının devam ettiği aktarıldı. Bloomberg, haberinde, "Türkiye ve İsrail, Filistin topraklarının statüsü konusunda da ayrı düşünmeye devam ediyor. İsrail ayrıca Ankara'yı, Gazze Şeridi'ni yöneten İslami militan grubu Hamas'ı desteklemekle suçluyor" değerlendirmesini yaptı.

'İLİŞKİLERİ İYİLEŞTİRMEK İÇİN TAZE BİR TEŞVİK'

İlişkilerde 10 yıldır devam eden gerilimlerin ardından Türkiye ve İsrail'in turizm ve iş alanında daha çok işbirliği yaptığını ve Türkiye'ye gaz sevkiyatı için yollar aradığını aktaran Bloomberg, Mavi Marmara'da yaşananların ardından iki ülkenin ancak Ağustos 2022'de tam diplomatik ilişkilere geri dönebildiği hatırlatmasında bulundu. Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle tedarik zincirinin ve emtia pazarlarının sekteye uğramasının ilişkileri iyileştirmek için 'taze bir teşvik sunduğunu' söyledi.

Hem Türkiye'nin hem İsrail'in diğer Orta Doğu ülkeleri ile bağlarını geliştirmeye çalıştığını aktaran Bloomberg, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un 2022 yılının başında Erdoğan ile bir araya gelmesinin iki ülke ilişkilerini düzeltme adına atılan ilk kilit öneme sahip adım olduğunu kaydetti. Öte yandan, Türkiye hükümeti ve İsrail'in Ankara Büyükelçiliği olası bir Erdoğan-Netanyahu görüşmesi konusunda yorum yapmayı reddetti. (DIŞ HABERLER)