Biyogaz tesisine direnen köylüler yargılanıyor

Salihli'de yapılmak istenen biyogaz santralına karşı direnen ve sık sık jandarma şiddetine maruz kalan köylüler hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Çapaklı köyünde, Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen “Biyogaz Enerji Santralı ve Gübre Üretim Tesisi” projesi köylülerin tepkisine neden oldu. 2020 yılının temmuz ayında şirketin hukuka aykırı olarak iş makineleri ile alana girmeye çalışmasını engelleyen köylüler jandarma şiddetine maruz kaldı. Darp edilerek gözaltına alınan 19 kişi hakkında bir de “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet”, “Görevi yaptırmamak için direnme” ve “Hakaret” suçlamalarıyla dava açıldı.

'87 YAŞINDA BASTONLA MUKAVEMET ETTİ' 

Bugün Salihli Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın iddianamesinde yer alan bazı detaylar da dikkat çekici. Köylülerin jandarma şiddetine maruz kaldığı olayda yaşlılar da yerlerde sürüklenerek darp edilirken, 87 yaşındaki bir kadının elindeki baston ile jandarmaya mukavemet ettiği iddia edildi. Yine söz konusu alanın kamu arazisi değil özel mülkiyet olması da dikkat çekti.

'GÖZDAĞI VERMEK İSTİYORLAR'

Davanın sanıklarından Salihli Çevre Derneği Başkanı Hakkı Uysal yaşananları hatırlatarak, mahkeme süreci devam ederken şirketin iş makineleriyle yasadışı bir şekilde çalışma yapmak istediğini, köylülerin de buna karşı çıktığını belirtti. Darp edilerek gözaltına alınanlar hakkında açılan davanın “göz dağı” olduğunu ifade eden Uysal, “Kolluk güçleri bu insanların haklarını savunacaklarına gayri resmi olarak o şirketin elemanıymış gibi hareket ettiler. Halkın yanında olmaları gerekirken şirketlerin yanında oldular” diye konuştu. Uysal “Bu insanlar topraklarına sahip çıktılar. Bunun için mücadele ediyorlar. Halkın ve tüm duyarlı kamuoyunun Çapaklı köylüsüne sahip çıkması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

'POLİTİK BİR DAVA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'

Köylülerin avukatlarından Yıldıray Çıvgın ise davanın politik olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Dosyada yargılanan köylülerin savunma aşamasındayız. Savunması alınmayan vatandaşlar bu duruşmada savunma verecekler. Burada asıl yapılması gereken şey biyogaz tesisini yapmak isteyenleri yargılamak iken direnen köylülerin yargılanmasını kabul etmiyoruz. Nitekim olayın gerçekleştiği yer özel mülktür. Orada yol kapatıldığı gerekçesiyle o gün köylülere müdahale edilmesi kanun gereği mümkün değil. Mahkemeler de kolluk da şirket de oranın özel mülk olduğunu biliyor. Belli bir rant peşinde koşmak için bu yurttaşların hakkı ve hukuku çiğnenmek isteniyor. Bu açıdan politik bir dava olduğunu düşünüyoruz.” 

Ne olmuştu?

Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Çapaklı Mahallesinde, yaklaşık 34.4 bin metrekare alan üzerinde “Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi” kurulmak isteniyor. Şirket iki ayrı dava devam ederken, hukuki süreci beklemeden 15 Temmuz 2020'de proje alanına yol yapmaya başladı. İş makinelerinin yol çalışmasını engelleyen köylüler, hukuki süreç sonlanana kadar direneceklerini belirterek bölgede çadır kurdu. Jandarmanın direnişe sert müdahalesi sonucu çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.