Biyogaz tesisine direnen köylülerin avukatına iki buçuk yıl sonra dava: Aracını yola park etti

Manisa Çapaklı'da yapılmak istenen biyogaz tesisine karşı direnen köylülerin avukatı Seçil Ege Değerli hakkında iki buçuk yıl sonra aracını yola park ettiği gerekçesiyle dava açıldı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan Çapaklı köyünde, Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen “Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi” projesi köylülerin tepkisine neden oldu. 2020 yılının temmuz ayında şirketin hukuka aykırı olarak yol çalışmasına başlamasına karşı çıkan bölge halkı, iş makinelerinin sahaya geçişini engelledi. Direniş çadırı kuran köylülere yönelik 23 Temmuz 2020 günü gerçekleşen jandarma müdahalesi sonucu ise çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.

O gün orada bulunanlardan biri de o dönem Salihli Çevre Derneği Başkanı olan avukat Seçil Ege Değerli'ydi. Çapaklı'daki müvekkillerinin çağrısı üzerine özel aracıyla olayın yaşandığı alana giden avukat Değerli, aracını yol kenarına park ederek jandarmanın gözaltı işlemini takip etti. Aradan geçen iki buçuk yılın ardından ise avukat Değerli hakkında dava açıldı.

'KANUNA AYKIRI TOPLANTI VE YÜRÜYÜŞE KATILMA'

Değerli'nin o gün aracını yola park ederek şirkete ait iş makinelerinin geçişini engellediğini iddia eden Salihli Cumhuriyet Başsavcılığı, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 32/1 Maddesi uyarınca “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçundan iddianame hazırladı. Hazırlanan iddianame Salihli 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede şu ifadelere yer verildi;

“Cumhuriyet başsavcılığımızca tüm dosya kapsamı değerlendirildiğinde Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş firmasına ait araçların Çapaklı Mahallesi'nde bulunan araziye geçmeye çalıştığı esnada yöre halkı tarafından geçişini engellendiği, şüpheli Seçil Ege'nin de kendisine ait olan aracını kadastro yolu üzerinde park ederek firmaya ait araçların geçişini engellediği ve dağılmaları yönünde kolluk kuvvetlerince yapılan ihtara rağmen olay yerinden ısrarla ayrılmadığı anlaşılmakla şüphelinin yargılamasının mahkemenizce yapılarak eylemine uyan ve yukarıda gösterilen sevk maddeleri gereğince cezalandırılmasına, şüpheli hakkında güvenlik tedbiri uygulanmasına karar verilmesi kamu adına talep ve iddia olunur.”

Seçil Ege Değerli

'ŞİRKET YARGISAL SÜREÇ DEVAM EDERKEN YOL YAPMAYA BAŞLADI'

Soruşturma aşamasında ifadesi alınan Değerli ise şirketin hukuksuzca yol yapımına başladığının altını çizerek, o gün yaşananları şu şekilde anlattı:

“Gittiğimde köyün erkeklerinin gözaltına alınarak araç içerisine alındıklarını öğrendim. 22 Temmuz 2020 tarihli ara karara istinaden olay yerinde bulunan kolluk kuvvetine şirket araçlarının yol yapmak üzere alana giremeyeceğini belirttik. Olay yerindeki kadastro yolu Ege Biyogaz tarafından olay tarihinden yaklaşık bir hafta önce yapılmaya başlanmış, müvekkilim olan köylüler de bu duruma tepki gösteriyorlardı. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuruya ilişkin olan sebep de buydu. Yargısal sürecin devam ettiğini, bunun sonuçlarının beklenmesi gerektiğini ve mevcut tedbir kararının uygulanması gerektiğini orada bulunan görevlilere söyledim. Ayrıca şirketin proje sahasına ulaşmak için hukuk mahkemelerine geçit hakkı davası açması gerektiğini yetkililere ilettim.”

'TRAFİĞİ ENGELLEMEDİ, ŞİRKET ARAÇLARI ARACIMIN YANINDAN YOLU KULLANARAK GEÇTİLER'

Söz konusu yolun trafiğe kapalı olduğunu ve aracının geçişi engellemediğini belirten Değerli, daha sonrasında şirkete ait araçların söz konusu yoldan geçtiğine de dikkat çekti. Değerli,“Görevlilerle birkaç saat aramızda görüşme gerçekleşti. Sonrasında şirketin iş makineleri ve araçları kadastro yola geçmek üzere harekete geçtiler. Benim aracım ilk geldiğim anda park ettiğim yerde bulunmaktaydı. Şirket araçları yola girmek istediklerinde kolluk kuvvetleri aracımın çekilmesini istediler. Ben de yolun trafiğe açık bir yol olmadığını ve trafiği engellemediğini belirterek aracımı yerinden çekmedim. Akabinde kolluk görevlileri zor kullanmak suretiyle yolu açtılar ve şirket araçları aracımın yanından yolu kullanarak geçtiler. Gördüğüm kadarıyla şirket araçlarının içerisinde de diğer kolluk personeli bulunmaktaydı” diye belirtti.

Ne olmuştu?

Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Çapaklı Mahallesinde, yaklaşık 34.4 bin metrekare alan üzerinde “Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi” kurulmak isteniyor. İki ayrı dava devam ederken şirket, hukuki süreci beklemeden 15 Temmuz 2020 tarihinde proje alanına yol yapmaya başladı. İş makinelerinin yol çalışmasını engelleyen bölge halkı, hukuki süreç sonlanana kadar bölgede direniş çadırı kurdu. Jandarmanın direnişe sert müdahalesi sonucu çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.