Bitrota soruşturmasında 10 bin 640 yıla kadar hapis istemi

Kripto para borsası Bitrota ile dolandırıcılığa dair iddianame hazırlandı. 10 şüpheli hakkında toplamda 10 bin 640 yıla kadar hapis cezası istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, kripto para borsası Bitrota soruşturmasında iddianameyi hazırladı. 100 sayfalık iddianamede, kripto para, Bitcoin, Bitcoin cüzdanı ve Bitcoin'in yasal statüsü ile kripto para borsalarının arasındaki farklarla bu borsaların nasıl çalıştığına dair bilgilere yer verildi.

İddianamede, transfer işlemleri kısmında sisteminin aktif olduğu 3 Temmuz 2018-21 Temmuz 2022 tarihlerinde "Bitrota" açıklamasıyla 9 Mart 2020 tarihinden itibaren yapılan işlem sayısının 199 bin 327, yapılan işlem hacminin 1 milyar 276 milyon 306 bin 974 lira olduğu vurgulandı.

Endless Yazılım Teknoloji Bilişim Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (Bitrota) kurucuları tutuklu Kenan Altun ve yurt dışındaki Hasan Özkan ile çalışanları olan diğer zanlıların "Bitrota" kripto para uygulaması üzerinden müşterileri dolandırıldığına ilişkin iddia ve ihbarların bulunduğu anlatılan iddianamede, Cimer başvuruları ve MASAK raporu doğrultusunda şüpheliler hakkında "bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık", "şirket yöneticisinin şirketin faaliyeti kapsamında dolandırıcılık" ve "mal varlığı değerlerinin aklanması" suçlarından soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

 

TOPLAMDA 3 BİN 724 YILDAN 10 BİN 640 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENDİ

İddianamede, sistemin ortakları Altun ile Özkan'ın da aralarında bulunduğu 10 şüpheli hakkında "bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ve "şirket yöneticisinin şirketin faaliyeti kapsamında dolandırıcılık" suçlarından 532 mağdura yönelik toplamda 3 bin 724 yıldan 10 bin 640 yıla kadar hapis cezası istendi.

Altun ve Özkan hakkında ayrıca "malvarlığı değerlerinin aklanması" suçundan 7 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, Altun ve Özkan'ın da yer aldığı 31 şüpheli hakkında, "bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "mal varlığı değerlerinin meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak", "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verildiği belirtildi.(HABER MERKEZİ)

Etiketler bitrota iddianame