Bismil'de yeni bir mahalle kuruldu, Tanrıkulu nedenini sordu

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya, "Yerel seçim öncesi Bismil'de yeni bir mahalle neden kurulur?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kayyımla yönetilen Bismil Belediyesi, 7 Kasım 2023 tarihinde, resmi evraklara “73” sayı numarası ile giren bir karar aldı. Buna göre Aralık Mahallesi’nin Kooperatif bölgesinde Kooperatif Mahallesi adı ile yeni bir mahallenin kurulduğu bilgisi yer aldı. Özel Kalem Müdürü Fahrettin Teymur, Muhasebe Müdürü Özkan Yıldırım Çakar ve İmar Müdrü Deniz Sakçı tarafından oluşan üç kişilik belediye meclisi adına alınan karar, Diyarbakır Valiliği’nin 1 Aralık 2023 tarih ve 87314 sayılı oluru ile resmileşti.

Karar, Aralık Mahallesi Muhtarı Yusuf Başkan tarafından yürütmenin durdurulması talebiyle Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi’ne taşınırken, görevden alınan HDP’li Belediye Eşbaşkanı Orhan Ayaz ise köyde yaşayan Kürtler ve Türkmenler arasında ayrımcılık yapıldığını iddia etmişti.

TANRIKULU YENİ MAHALLEYİ MECLİS'E TAŞIDI

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kentte tartışmalara neden olan bu konuyu TBMM gündemine taşıdı. Tanrıkulu, soru önergesinde, "Bismil Belediyesi kayyumunun ‘Türkmen Mahallesi’ olarak bilinen Aralık Mahallesi ile ilgili tartışma yaratan bir karar aldığı, resmi evraklara “73” sayı numarası ile giren kararda, Aralık Mahallesi’nin Kooperatif Bölgesinde Kooperatif Mahallesi adı ile yeni bir mahallenin kurulduğu haberleri basına yansımıştır" dedi.

YENİ BİR MAHALLENİN KURULMASININ GEREKÇESİ NEDİR?

Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Ali Yelikaya’nın yanıtlaması istemiyle şu soruların sordu:

"1. Bismil Belediyesi kayyumunun ‘Türkmen Mahallesi’ olarak bilinen Aralık Mahallesi ile ilgili tartışma yaratan bir karar aldığı, resmi evraklara “73” sayı numarası ile giren kararda, Aralık Mahallesi’nin Kooperatif Bölgesinde Kooperatif Mahallesi adı ile yeni bir mahallenin kurulduğu iddiası doğru mudur?

2. Anılan iddia doğru ise, ‘Türkmen Mahallesi’ olarak bilinen Aralık Mahallesinin Kooperatif Bölgesinde Kooperatif Mahallesi adı ile yeni bir mahallenin kurulmasının gerekçesi ve izahı nedir?

3. Yaklaşan yerel seçimler öncesi bir mahallenin adeta ikiye bölünmesi hangi gerekçelerle gerçekleştirilmiştir?

4. Kayyım yönetimindeki belediye bir mahalleyi bölüp ayırırken vatandaşların görüşleri ve talepleri değerlendirilmiş midir? 

5. Üç kişilik belediye meclisi adına alınan karar ile bu tür uygulamalar yapılması hususunda Bakanlığınızca kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır? 

6. Yerel seçimlerde vatandaşların tercihleri ile seçilip göreve başlayan yönetici ve meclis üyelerinin devreye koymadığı uygulamaların atanan kayyımlarca gerçekleştirilmesi irade gaspı değil midir?

7. Kayyım yönetiminde olan belediyelere bağlı yerleşim birimlerinde yaşayan vatandaşlarımızın son 1 yılda kayyım uygulamaları ile ilgili olarak yetkili mercilere yapmış oldukları toplam şikayet sayısı kaçtır?

8. Kayyım yönetiminde olan belediyelere bağlı yerleşim birimlerinde, kayyım göreve geldiği tarihten bugüne kadar yapılan isim değişikliği, mahalle bölünmesi vb. uygulamalarının toplam sayısı kaçtır? Hangi isim değişiklikleri yapılmıştır?

9. Yapılan şikayetlere yönelik ne tür işlemler yapılmıştır?"