Birleşmiş Milletler: Gazze'de ateşkes ilanı ihtimaline yönelik hazırlık yapıyoruz

Gazze'de ateşkes olması halinde daha etkin şekilde yardım yapabileceklerini söyleyen BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq "Biz ateşkes olma ihtimaline yönelik hazırlık yapıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de ateşkes ilan edilmesi halinde daha etkin şekilde insani yardım sağlanabileceğini, bu yönde hazırlık yapıldığını açıkladı.

AA'nın haberine göre, BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazze'de ateşkes ihtimaline ilişkin soru üzerine Haq, henüz bu konu hakkında konuşmak için erken olduğunu ancak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in en başından beri insani ateşkes talep ettiğini hatırlattı.

Haq, "Gerekli yetkililerle görüşmeler yürütüyoruz. Eğer ateşkes olursa çok daha etkin şekilde insani yardım sağlayabiliriz" dedi.

Sahada tarafların atacağı adımların önemine işaret eden Haq, "Biz ateşkes olma ihtimaline yönelik hazırlık yapıyoruz" ifadesini kullandı.

'HASTANELER VE PERSONEL KORUNMALI'

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesinde bulunan El-Avde Hastanesi ve Endonezya Hastanesi'ne yönelik saldırılarıyla ilgili ise Haq, "Çatışan taraflar, uluslararası insancıl hukuk uyarınca hastanelerin ve personelin korunmasını sağlamalı" diye konuştu.

Haq, BM tesislerindeki duruma da dikkati çekerek, 19 Kasım'dan bu yana Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) 156 tesisine yaklaşık 930 bin yerinden edilmiş kişinin sığındığını ifade etti.

"Lübnan sınırında gerginliğin artma riskinden derin endişe duyuyoruz" diyen Haq, İsrail-Lübnan sınırında iki gazetecinin öldürülmesiyle ilgili olarak "Gazeteciler her zaman korunmalıdır ve öldürülmelerini kınıyoruz" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)