Birbirine benzeyen insanlar benzer DNA'lara sahip olabilir

İspanya'da yapılan bir araştırmada, birbirine benzeyen fakat akraba olmayan insanların benzer genetik dizilimlere sahip olduğu belirlendi.

Fotoğraf: François Brunelle
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kan bağı olmamasına rağmen birbirlerine benzeyen insanların, benzer genetik dizilimlere sahip olduğu ortaya çıkarıldı. İspanya'nın Barselona kentinde yapılan araştırmaya göre, benzer genetik varyasyonlar benzer davranış biçimlerine de yol açıyor.

Barselona'daki Josep Carreras Lösemi Araştırma Enstitüsü'nde araştırmacı olan Manel Esteller'in yürüttüğü araştırmada, Kanadalı sanatçı François Brunelle'in 1999 yılında fotoğrafladığı birbirine benzeyen çiftlerden yararlanıldı. Araştırma için seçilen 32 çifte, davranış ve yaşam biçimlerinin sorulduğu anketlerinin yanı sıra, DNA testi yapıldı. Çiftlerin birbirine benzerliklerinden emin olmak için ise 3 farklı yüz tanıma algoritması kullanıldı. Cell Reports isimli dergide yayınlanan sonuçlara göre, dış görünüşü birbirine benzeyen çiftlerin çoğu 19 bin 277 farklı genetik varyasyonu paylaşıyor. Bu genetik benzerlik, aynı zamanda çiftlerin sigara içme ve öğrenme gibi davranışsal özelliklerinin de benzer olmasına sebep oluyor.

Esteller, “Birbirine benzeyen bireyler ya sağlak, ya da solak oluyor. Her ikisinde de alerji, astım ya da göz sorunları olabiliyor. Bu kişilerin spordan hoşlanma ya da sporu sevmeme alışkanlıkları da birbirine benziyor” dedi. Esteller, şöyle devam etti: "Araştırmanın sonuçları adli tıpta önemli gelişmelere sebep olabilir. Araştırma sayesinde suçluların yüzlerinin tespit edilmesinde DNA'larından yararlanılabilecek ya da hastaların fotoğraflarından DNA dizilimleri tahmin edilebilecek." (DIŞ HABERLER)