VİDEO

'Bir illüzyonist kolay yetişmiyor'

İllüzyonist Bysiro, gençlerin artık bu sanata ilgi duymadığını, internet sayesinde gösteri sırlarının illüzyona olan ilgiyi öldürdüğünü söylüyor.

Ardıl Batmaz

DİYARBAKIR - Yirmi yıldır birçok ilde gösteriler düzenleyen illüzyonist Bysiro, bugünlerde yetiştirecek yeni illüzyonistler bulamamaktan şikayetçi. Sermet Erkin tarafından yetiştirilen Bysiro, ailelerin çocuklarının illüzyonist olmasını istemediklerini, kendisinin de aynı safhalardan geçtiğini anlatıyor.

Eskişehir'de yaşayan ve Diyarbakır Ergani'deki bir gösterisinden sonra Gazete Duvar'a konuşan Bysiro "Bir illüzyonist kolay yetişmiyor" diyor ve şunları söylüyor:

“Para kazanamama korkuları var. Nasıl bir şarkıcı, bir tiyatrocu bir yerlere gelebiliyorsa bir ilizyonist de gelebilir. Ama bu işte azim ve sabır gerekli. Ya bu mesleği tam yapsınlar ya da hiç başlamasınlar. Bizim mesleğimiz çok zor bir meslek, bir illüzyonist kolay yetişmiyor. Bu mesleğe gönül vermiş olanlar asla pes etmesinler, zorluklardan yılmasınlar."

Türkiye'de 90'lı yıllarda illüzyona daha fazla ilgi olduğunu söyleyen Bysiro, teknolojinin gösterinin 'sırrını' bozduğunu ve bunun illüzyona olan ilgiyi azalttığını aktarıyor. Devletten hiçbir destek alamadıklarını da belirten Bysiro, “İllüzyona çok farklı bir bakış açıları var, sihirle bağdaştırıyorlar bu mesleği. Avrupa’da bizden öndeler. Orada sanata ve sanatçıya değer veriyorlar. İllüzyon sanatına daha çok değer veriyorlar” diyor. (DUVAR)