Bir ilk: Brezilya anayasası resmi olarak yerli bir dile çevrildi

Güney Amerika ülkesi Brezilya'nın anayasası Amazonlar'daki yerli dillerinden Nheengatu diline resmi olarak çevrildi. Bu, ülke tarihinde bir ilk oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya anayasası, ilk kez, Amazonlardaki hakim yerli dillerinden biri olan Nheengatu diline resmi olarak çevrildi. Brezilya anayasasının yerel dile çevrilmesine ilişkin "Sao Gabriel da Cachoeira" adlı Amazon bölgesinde yapılan törene yerli topluluk liderlerinin yanı sıra Brezilyalı yetkililer de katıldı. "Alto Rio Negro" ve "Medio Tapajos" bölgelerinden 15 yerlinin katkılarıyla yapılan anayasa çevirisi, anayasanın Brezilya tarihinde 'yerli bir dile resmi olarak' çevrilmesi yönüyle bir ilk oldu.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Brezilya anayasasının Nheengatu'ya çevrilmiş hali kamuoyuyla da paylaşıldı. Brezilya Federal Yüksek Mahkeme (STF) Başkanı Rosa Weber, çevirinin 'anayasa tarihinde bir kilometre taşı' olduğu yorumunu yaptı.

BREZİLYA: 274 YERLİ DİLİ, BİR RESMİ DİL

Anayasanın yerel bir dile çevrilmesi Güney Amerika ülkesi Brezilya'nın kültürel ve dilsel çeşitliliğinin korunmasının yanı sıra yerli haklarına dair farkındalığın arttırılması yönünde atılmış önemli bir adım olarak görülüyor. 305 etnik grubun 274 yerli dili konuştuğu Brezilya'da, yalnızca Portekizce resmi dil olarak kabul ediliyor. (DIŞ HABERLER)