Bir bakışta 2021'in albümleri, teklileri, iyileri ve kötüleri...

90’lar kaset çocuğu olarak Youtube listelerinde kayboldum bu yılki şarkı ve albümler hakkında fikir edinebilmek için. Oysa eskiden müzik marketlerde bir albüm raftan size gülümser ve “al beni” derdi.

Google Haberlere Abone ol

Tunca Tutkun

7 yaşından beri hayatı kasetler, CD’ler, şarkı sözleri, 900’lü sanatçı hatları, konserler arasında geçmiş olan bir müziksever olarak yıllarca edindiğim birikimi yazıya dökmek ve içimden geçenleri yazmak üzere çıktığım ‘Tunca’yla B Yüzü’ yolculuğumun bu durağında 2021’de dinlediğim albüm ve şarkıları siz Duvar okurlarıyla paylaşmaya çalışacağım. Efenim, her 90’lar çocuğu gibi, ben de şimdi üvey evlat muamelesi yapılan ve esamisi okunmayan kasetlerle büyüdüm ve o kasetlerin A ve B olmak üzere iki yüzü bulunurdu. Ben hep B yüzlerini daha çok severdim; amiyane tabirle “piyasaya oynayan”, hit potansiyeli taşıyan şarkılar genelde A yüzünde olur, B yüzünde daha butik, sanatçının kendisini yansıtan parçalar bulunurdu. Ve gözden kaçan inanılmaz birçok yer alırdı B yüzlerinde, sadece ilgilisinin bildiği ve dinlediği... Bu yüzden yıllarca internet radyolarında ‘Tunca’yla B Yüzü’ adıyla programlar yaparak bu şarkıları gündeme getirmek gibi bir misyon edinmiştim. Albümlerin en gün yüzüne çıkmamış şarkılarını ve dahi çok yüksek müzikalitesi olup sesini bu dijital müzik çölünde duyurmaya çalışan müzisyenleri paylaşırken bilgiler veriyor ve onları elimden geldiğince tanıtıyordum o programlarda. O gün bugün bu isim benim marka ismim oldu ve şimdi bu geleneği yazı formatıyla devam ettirmek umuduyla 2021 yılının EN’leri yazımla huzurlarınızdayım.

Bu yazımda, her sene sonunda olduğu gibi, senenin en çok dikkatimi çeken albümlerini ve şarkılarını ele aldım. Malum, bu yıl da sanatçıların artık albüm yapmaktan imtina edip birbiri ardına “single” boca ettikleri bir yıl oldu. Öyle bir baskı da var ki üzerlerinde, yeni bir şarkı çıkarmadığı her ay süpürülüp yerine yenisinin konması riski artık sadece yeni sanatçılar için değil, yılların sanatçıları için de bir gerçeklik haline gelmiş durumda. Bu sene dikkatimi çeken şey, albüm sayısının çok az olması oldu. Sanatçılar artık tek tek şarkılar çıkarmayı daha çok tercih ediyor haliyle. Ona rağmen ısrarla albüm çıkaran sanatçılar da artık 4, 5 şarkıyla salıyorlar albümleri dijitale. Ben Spotify aboneliği bile olmayan 90’lar kaset çocuğu olarak adeta Youtube listelerinde kayboldum bu sene çıkan şarkı ve albümler hakkında fikir edinebilmek için. Oysa eskiden müzik marketlerde bir albüm raftan size gülümser ve “al beni” derdi.

Bunun dışında bu sene çok güzel albümler ve şarkılar dinledim; hayal kırıklığı yaratan, “olmasaydı da olurdu” dediğim bazı şarkılarla da mecburen karşılaştım. Tabii ki bu liste öznel bir liste ve “şu neden yok?”, “bu nasıl olmaz?” ya da “bu şarkı nasıl girmiş bu listeye?” diyebilir okuyucu. İşte bu senenin benim açımdan EN’leri:

2021 YILININ EN ÇOK DİNLEDİĞİM ALBÜMLERİ:

1. Tuna Kiremitçi - ‘On Numara Olaylar’

Tuna Kiremitçi bu seneyi hayli verimli geçirdi. Geçen senelerde büyük başarıya kavuşan Tuna Kiremitçi ve Arkadaşları serisinin ardından, bir polisiye roman yazıp, bir de bu seneyi 8 şarkılık albümle tamamladı. Üstelik albüm basmaktan imtina edilen bir zamanda CD baskısı da yapıp arşivcileri mutlu ederek. 'İz Bırakmadan', 'On Numara Olaylar' ve 'Aşkınla Her Şey Oldum' albümün parlayan şarkıları. Albüm Pasaj / Garaj etiketiyle dijital mecralarda ve basılı olarak yayınlandı.

2. Ajda Pekkan - ‘Bi’ Tık’

Ajda Pekkan da bu seneyi “son albümüm” dediği 'Bi’ Tık' ile kapattı. Yıllardır çok dişe dokunur, kulağa hitap eder bir şarkı çıkar-a-mayan Pekkan, bu son albümüyle güzel bir final yapıyor. Şehrazat’ın el verdiği, aslında şarkı sayısı açısından albümden çok "maksi" diyebileceğimiz bu albümde, 5 yeni şarkı, 1 versiyon ve 1 de klasik 'Düşünme Hiç' şarkısının 2021 model Ajda yorumu yer alıyor. Ajda her daim trendleri kovalayan bir sanatçı olarak, güncel söylemlere de kayıtsız kalamıyor ve güncel dildeki bazı kullanımları da şarkılarında dile getirmekten korkmuyor. Eh tabii, 50 yıl boşa "trendsetter" unvanı taşımıyor. Albüm Ekim ayında Doğan Music Company etiketiyle dijital mecralarda ve basılı olarak yayınlandı.

3. Gülçin ­- ‘Invitation’

Gruptan ayrıldıktan sonra müzikal çalışmalarına tam gaz devam eden ve birçok isimle de ortak çalışmalar yapan Gülçin Ergül de bu seneyi Nisan ayında çıkardığı İngilizce 'Invitation' albümüyle geçirdi. Gülçin’in ses rengi ve tarzı daha gruptayken kendini belli ediyordu ve her sene muhakkak ya bir şarkı ya da bir albüm çıkararak müzikal yolculuğunu gayet güzel eleştiriler alarak devam ettiriyor. Soul, R&B, pop tarzlarını harmanlayan bu albüm de bu senenin en eli yüzü düzgün işlerinden. Albüm Arpej müzik etiketiyle dijital mecralarda yayında. Gülçin de yılı 'Birbirimize İyi Gelmiyoruz' teklisiyle kapattı.

4. Gökhan Türkmen - ‘7’

Müzik dünyasının sessiz ama derinden giden latif ismi Gökhan Türkmen teklilerinin yanına bu sene '7' adını verdiği albümünü sevenlerine hediye etti. Türkmen ilk çıktığı 2008 yılından bu yana şarkı yazarlığı ve yorum olarak ana akım müziğin hem içinde hem de ayrı bir yerinde oldu ve aradaki EP ve konser kayıtları dışında 7 şarkılık yedinci albümüyle devam ediyor yolculuğu. Gökhan Türkmen, Mert Carim ve Genco Arı ortaklığının ürünü olan bu albümde Gökhan Türkmen artık iyice oturmuş tarzı, her biri kıpır kıpır ve özenli video klipleri ve funk, dance, pop ve chill şarkılarıyla keyifli dinlenmeler vaat ediyor. Kendi yapım şirketi GTR Müzik etiketiyle Haziran ayında yayınlanan albümün mottosu “İyi Yaşa!”

5. Hande Yener - ‘Carpe Diem’

Hande Yener müzikteki 20. yılını 'Carpe Diem' adını verdiği albümle kutladı. Gene çılgın, gene dünya trendlerini takip eden, gene imaj kısmını yorumculuğuna katık eden bir Hande Yener var ve asla yetinmiyor, daha albümün dumanı dağılmadan yeni tekliler bile çıkardı. Seneye albümün Vol. 2’si geliyor.

6. Bulutsuzluk Özlemi - ‘Bedreddin’

Müzik dünyasının en büyük gruplarından Bulutsuzluk Özlemi 2021’i sürpriz albümleri ‘Bedreddin’le kapatıyor. Ada Müzik etiketiyle Ekim ayı sonunda çıkan 2 CD’lik bu albüm, Nazım Hikmet tarafından yazılan ünlü Şeyh Bedreddin Destanı'nın rock ve senfonik rock tarzlarında ve konuk sanatçılarla anlatıldığı 1 saat 40 dakikalık bir dinletisi olarak hazırlanmış. Albüm Bulutsuzluk Özlemi’nin 12 sene sonra çıkardığı ilk albüm olması bakımından da önemli.

7. Zeynep Bastık - ‘Zeynodisco’

İnsanlar Zeynep Bastık konusunda 2’ye ayrılıyor: Seven çok seviyor, sevmeyen hiç sevmiyor. Ama şüphesiz ki özellikle Ezhel’in 'Felaket' cover'ıyla keşfedildiği zamanlardan bu yana çok yol kat etti. Uğraşıyor, üretiyor, çabalıyor ve karşılığını da alıyor bence. Üstelik ben Zeynep Bastık’ı yıllar önce Youtube keşiflerinde ‘Fırça’ isimli kendi şarkısıyla tanımıştım. Mayıs ayında Hype Music etiketiyle yayınlanan bu albüm, Zeynep Bastık’ın teklilerle devam ettiği yolculuğunda ilk albümü ve adından da anlaşılacağı gibi 'disco' tarzında, kıpır kıpır, sıfır şarkılarla dolu bir albüm. Mod yükseltici ve çok Batılı bir sounda sahip, insanın kulağına yerleşiyor.

8. Kalben - ‘Eski Yeniler’

Kalben çıktığı andan beri arka arkaya yayınladığı albümlerle hız kesmeden yoluna devam ediyor. Daha 2020 yılında çıkardığı ‘Kalp Hanım’ albümünün dumanı dağılmamışken 2021 yılında ‘Eski Yeniler’ adıyla bir albüm yayınladı ve bugüne kadarki müzikal yolculuğundan 9 şarkıyı yeni yorumlar ve düzenlemelerle dinleyiciye sundu. Yıllar içinde Kalben’in yorumcu olarak geçirdiği evrim ve gelişimi bu şarkılarda net olarak duyuyorsunuz. "Ne çabuk eskidi bu şarkılar?" oluyor insan dinlerken, zira Kalben ilk albümünü daha 5 sene önce çıkardı ve 5 senede 3 albüm, 1 EP, 12 tekliye imza attı. Geçmişte, bir şarkının eskimesi için yıllar geçmesi gerekirken şimdi birkaç yılda şarkı eski kategorisine giriyor. Belki de zaman yalandır.

9. Haluk Levent - ‘Vasiyet’

Haluk Levent’in, annesinin en sevdiği türküleri rock formunda derlediği albümü 'Vasiyet' de bu senenin dikkat çekici albümlerinden. Levent, son zamanlarda sosyal dayanışma işleri nedeniyle biraz geri planda bıraktığı müzikal kariyerine bu albümle yeni bir selam veriyor ve "ben buradayım" diyor. Konuk sanatçılarla zenginleştirilmiş albümde türkülere Haluk Levent dokunuşu yapılmış. 2021 yaz aylarında Pasaj Müzik etiketiyle yayınlanan albüm hem dijital mecralarda hem de CD formatında yayında.

10. Melike Şahin - ‘Merhem’

Bu sene Melike Şahin de ilk albümüyle merhaba dedi. Bir konserde izlemiştim Melike Şahin’i ilk kez, teklilerine zaten büyük bir kitle eşlik ediyordu. Bu albümle kariyerine güzel bir taç taktı. Biraz pop, biraz oryantal, yer yer arabesk havasıyla Melike Şahin müziğin farklı soluklarından ve yeni çıkan isimler arasında güzel bir yerde. Söz ve müzikler Melike Şahin’e ait veya ortak yazılmış. Güzel bir başlangıç oldu Melike Şahin’in albümü. Diva Bebe & Gülbaba Records etiketiyle Şubat ayında yayınlandı.

Gelelim bu senenin en çok dinlediğim şarkılarına. Bu sene o kadar fazla şarkı çıktı ki, hepsini tek tek ele almak bütün Duvar’ı kaplamak gibi olacak. O yüzden ben bana en çok dokunan 2021 yılı şarkılarını ele alacağım kısaca:

1. Yaşar - 'Küller Alevlenmeye Başladı' / 'Camları Tükenmez Pencerelerin': Yaşar arada bir iki saygı albümü dışında yeni şarkı çıkarmadığı 4 senenin ardından 2021’i iki Deniz Özçelik şarkısıyla ucundan yakaladı. Deniz Özçelik adı önemli çünkü Yaşar’ın 'Kumralım', 'Bela Sevdan', 'On Bir Ay' gibi hit şarkılarında imzası olan bir isim ve Yaşar’la yıllar sonra yeniden iki şarkıda buluşuyor. Düzenlemeleri Alper Erinç’e ait şarkılarda yoğun bir Kayahan tınısı alınıyor, ki Deniz Özçelik’in idolüdür Kayahan. Ayrılık ve pişmanlık temalı şarkılar soğuk kış gecelerinde Yaşar’ın sıcak sesiyle sarıyor.

2. İrem Derici - 'Affeder Mi Aşk Bizi?' (e.e. Alper Atakan) / 'Vazgeçtim İnan': Tabiri caizse benim yazımın en favori şarkısı bu oldu. Ayrıca şarkı söyleyişini asla sevemediğim Cem Adrian’ın şarkı yazarlığını takdir etme nedenim de. Kıpır kıpır bir şarkı, kulağa dolanan melodilerle bu şarkı bu senenin en iyilerinden. 'Vazgeçtim İnan' da bir Sagopa Kajmer cover’ı ve gerçekten çok güzel kotarılmış. O mistik düzenleme resmen şarkıya yeni bir ruh vermiş. Bu sene İrem’in senesiydi resmen. İki şarkıyla sildi süpürdü ortalığı.

3. Göksel - 'Çölde Bi’ Vaha': Göksel de aralıklarla tekli çıkarma rutinine bu sene de 'Çölde Bi’ Vaha' şarkısıyla devam etti. Daha önceki teklisi 'Hiç Yok’un devamı niteliğinde hareketli bir disko şarkıya imza atan Göksel, duygusal şarkılardan sonra yine bir ters köşe yapıyor. Bu şarkı da ritmik ama düzenlemede mistik bir hava yakalamış.

4. Tuğba Yurt - 'Benim O' / 'Açmayalım': 2000’li yılların en dikkat çekici isimlerinden Tuğba Yurt, geçen yıl 'Sağanak' albümünü çıkarmıştı. 2021 yılını ise dinledikçe sevdiğim 'Benim O' ve yılın son dakika golü 'Açmayalım' ile bitiriyor.

5. Emir Can İğrek - 'Kor': Kendine has şarkı yazarlığı ve söyleme tarzıyla favorilerimden olan Emir Can İğrek bu sene 'Kor' şarkısıyla çıtayı yükseltti. Su gibi akıyor şarkıları.

6. Gözde Öney (e.e Jehan Barbur) - 'Aynı Sarhoşluklar': Şarkı sözleri ve şarkılarında bahsettiği konularla rahatlıkla "kadın ozan" diyebileceğim Gözde Öney, her sene bir iki şarkı mutlaka çıkaran üretken müzisyenlerden. Bu sene yakın dostu ve müziğin en özel seslerinden Jehan Barbur’la çıkardığı şarkıda 'Aynı Sarhoşluklar'ı yaşattı bana.

7. Yalın - 'Yaz Gülü': Yalın bildiğimiz Yalın, tarzı, tavrı, yorumu, şarkı sözleriyle hep dinletecek bir şarkı çıkarıyor. Seviyorum bu tarzı.

8. Evren - 'Oyun Bitti' / 'Deliriyorum' / 'Devirdim Yılları': Popstar yarışmasındaki en dikkat çekici sesti Evren. Önce bir albüm, sonrasında sahnelerle devam eden müzik çalışmalarını 2021’de üç şarkıyla sürdürdü: Sertab Erener’den de dinlediğimiz Sezen Aksu klasiği 'Oyun Bitti', Tual cover’ı 'Deliriyorum' ve Aslı Güngör şarkısı olan, daha önce Erol Evgin’den dinlediğimiz 'Devirdim Yılları'.  Sanatçı, her birine kendi özgün yorumuyla can veriyor.

9. Mahmut Çınar - 'Ben Sana Küstüm' / 'Dünya Gözüyle': 10 parmakta 10 marifet: yazar, Ezginin Günlüğü solisti, akademisyen, şarkı yazarı Mahmut Çınar 2021’de çok dinlediğim iki şarkı çıkardı ve turnelerine devam ediyor.

10. Edis - 'Martılar': Bir şarkısını sevsem bir diğerini vasat bulduğum Edis, geçen sene Gülşen düeti 'Nirvana’yla diplere düşürdüğü moralimi, bu sene 'Martılar’la yeniden göklere çıkardı.

Bu senenin diğer dikkat çekici şarkıları şunlar oldu:

Hadise - 'Hay Hay'

Hazal - 'Sevgilim'

Bora Öztoprak - 'Cüzdan'

Zerrin Özer - 'Ben Hep Buralardayım'

Nükhet Duru - 'Kapıldım Gitti'

Alper Arundar - 'Akşamları Ezberledim'

Ahmet Kırmacı - 'Sevgilim'

Onur Nugay - 'Tam Karşısındayım'

Soner Arıca - 'Kamyon'

Ceren Gündoğdu - 'Cinayet'

Mavi - 'Umduğum Gibi'

Derya Uluğ - 'Kanunlar Gibi'

Simge - 'Sevmek Yüzünden'

Ece Mumay - 'Peri'

Mabel Matiz - 'Kahrettim'

Sıla - 'Rüyanda Görsen İnanma'

2021'İN PROJE ALBÜMLERİ

Erol Evgin - ‘En Sevdiklerim’

Üstat Erol Evgin sevdiği sanatçı dostlarının şarkılarından oluşan bu seçkiyi bize armağan olarak kaydedip sunuyor.

Işıl Yücesoy - ‘Sezen Aksu Sokağı’

Dev ses Işıl Yücesoy da sevdiği Sezen Aksu şarkılarını dijital ortamda seslendirdikten sonra Hakan Eren’in teşvikiyle albüm olarak dinleyicilerin arşivlerine sundu. Sezen’den dinlemeye alıştığımız bu şarkıları Işıl Yücesoy yılların heybetli sesiyle yeniden boyuyor ve bize de alkışlamak düşüyor.

Emir Ersoy - ‘1977’

Latin müziğin Türkiye’deki temsilcilerinden Emir Ersoy da bu konsept albümde yakın dostlarıyla Sezen Aksu şarkılarını farklı bir ritim ve tınıyla sunuyor. Sürpriz isimler Sezen Aksu şarkılarını Latin düzenlemeleriyle seslendirmiş. Bazıları vasat bazıları gerçekten çok iyi olmuş. Özellikle Gökçe Bahadır’lı 'Aacayipsin' -ki yanlış cover'lanmasıyla patatese dönüşebilecek bir Tarkan şarkısı- güzel, farklı tınılı bir hale dönüşmüş. Herkes olağanüstü söylemiyor tabii ki şarkıları ama fikir güzel.

Baha Boduroğlu - ‘Bir Yaşam Senfonisi’

Üstat Baha Boduroğlu’nun Hakan Eren’in teşvikiyle en sevilen şarkılarını enstrümantal düzenlemelerle yayınladığı enstrümantal dinleti albümü. 70'leri Baha Boduroğlu’nun kendi düzenlemeleriyle yeniden yaşamak isteyenler için.

Gülay - ‘Sarı Şarkılar’

Güzel ses Gülay, birkaç sene önceki 'Gri Şarkılar' albümünün devamı niteliğindeki 'Sarı Şarkılar' albümünü, sene boyunca sevdiği sanatçı dostlarına ait Gülayca yorumladığı şarkıları teker teker yayınlayarak 2021 yılının sonlarına doğru tamamladı.

BU SENENİN 'OLMASAYDI OLURDU’LARI

Kıraç - 'Haydi'

Hande Ünsal - 'Gönder Gelsin'

Kurtuluş Kuş & Burak Bulut - 'Sevmedim Deme'

Mustafa Ceceli - 'Başaramadım'

Bülent Serttaş - 'Akdeniz'

Sinan Akçıl - 'Mecburum Sana'

Aleyna Tilki - 'Sır'

Sertab Erener - 'Who’s Gonna End'

İşte bu sene çıkan yüzlerce şarkı arasından bunlar sene boyu severek dinlediğim, denk geldiğim, sevdiğim, sevmediğim, ilgimi çeken veya eksikler gördüğüm albüm ve şarkılardı. Eksikler bittabi var ama derli toplu bir özet olduğunu düşünüyorum. Yeni yazılarda, yeni yolculuklarında buluşmak üzere, buraya kadar okuyan herkese mutlu, sağlıklı, huzurlu bir yeni yıl diliyorum. Siz siz olun müziksiz kalmayın…