Bingöl Barosu: Polisler şüpheli sıfatıyla ifade verecek

Bingöl Barosu, zafer işareti yaptıkları gerekçesiyle polisler tarafından darp edildikleri öne sürülen 4 kişi hakkında polislerin şüpheli olarak ifadelerinin alınacağını söyledi.

Bingöl Barosu heyeti polisler tarafından darp edilen Mahfuz Taş ve Ferhat Baki ile görüşerek suç duyurusunda bulundu.
Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

BİNGÖL - Bingöl’ün Solhan ilçesinde 8 Nisan akşamı zafer işareti yaptıkları gerekçesi ile dört kişinin polisler tarafından gözaltına alındığı ve işkence gördükleri iddiaları üzerine Bingöl Barosu’ndan bir heyet, dün dosya savcısı ile görüştü.

Avukatlar görüşme sonrası yaptıkları açıklamada polislerin de şüpheli olarak ifadelerinin alınacağını söyledi.

AVUKATLAR İŞKENCE SUÇUNDAN SORUŞTURMA AÇILMASINI İSTEDİ

Dosya savcısı ile gerçekleştirdikleri görüşmenin olumlu geçtiğini belirten avukatlar şunları söyledi: “Mağdur gençler ve dosya savcısı ile görüştük. Yaşanan olayın TCK 94 maddesinde belirtilen ‘işkence’ suçunu oluşturduğunu ve soruşturmanın bu yönde yürütülmesi talebimizi ifade tutanağına geçirttik ve dosyaya da yazılı olarak sunduk. Polisler ilk gün olayı savcıya, ‘şahsın polise mukavemet ettiği’ yönünde bildirmiş. Bu nedenle mağdur hakkında şüpheli olarak işlem yapılarak gözaltı kararı alındı ve bir gece nezarette tutuldu. Ancak daha sonra meslektaşımızın durumu bildirmesi ile dosya savcısı, Mahfuz Taş’ın ifadesine başvurdu ve soruşturma dosyası polisten alınarak jandarma tarafından yürütülmesi talimatı verdi. Soruşturmayı jandarma yürütecek. Dosya kapsamında polislerin de şüpheli olarak ifadeleri alınacak.”

Baro Başkan Yardımcısı Nuran Aydın, avukat Yeşim Kaya ve avukat Barış Azar’dan oluşan baro heyeti, şüpheli polislerin “işkence, tehdit, görevi kötüye kullanma, gerçeğe aykırı tutanak düzenlemek sureti ile evrakta sahtecilik suçunu işlediklerinden bahisle bu suçlara ilişkin sevk maddeleri ile iddianame düzenlenmesi” taleplerini sözlü ve yazılı olarak dosyaya sundu.

SAVCI POLİSLERİN AÇIĞA ALINMASI İÇİN BAŞVURDU

Avukatların aktardığı bilgilere göre, polisler tarafından darp edilen Mahfuz Taş, gözaltı kararı sonrası karakola götürülmesi gerekilirken polisler tarafından başka bir binaya götürülerek yaklaşık beş dakika fiziki ve sözlü şiddete maruz bırakıldı. Avukatlar, “Mağdur genç hakkında gerçeğe aykırı tutanak düzenlenerek tehdit ve baskı ile tutanak imzalattırılmış. Ayrıca polisler gözaltı kararı sonrası Mahfuz’u karakola götürmeleri gerekirken savcının bilgisi dışında Çocuk Emniyet’e götürüp bir odada darp etmişler. Darp sırasında hakaret etmişler. Biz yeniden darp raporu alınması için de talepte bulunduk. Soruşturma şu an jandarma tarafından yürütülüyor, dosyaya koyulmayan mobese ve kamera kayıtlarının dosyaya celbi sağlanması talebinde bulunduk. Ayrıca dosya savcısı soruşturmanın selameti açısından polislerin açığa alınması için de başvuru yaptığını söyledi bu bizim de talebimiz” diye konuştu.  

Mahfuz Taş

TAŞ’IN KAFASINDA ŞİŞLİK VAR

Avukatlar,  Mahfuz Taş’a ilişkin darp raporunu da paylaştı. Solhan Devlet Hastanesi’nde düzenlenen genel adli muayene raporuna göre, Taş’ın kafasında şişlik, kızarıklık, kaş üstüne kızarıklık, sağ yanakta, sol kulak arkasında ve sağ el birinci parmakta “dermabrazyon” (derinin en üstteki tabakasının soyulması) olduğu ifade edildi. Raporda Mahfuz Taş’ın karın üst kadrana tekme aldığı ancak herhangi bir kızarıklık ve hassasiyet olmadığı belirtilerek göz bölgesindeki ağırlar için “akut bir görme problemi yok” ifadeleri yer aldı.  

NE OLMUŞTU?

Bingöl’ün Solhan ilçesinde 8 Nisan akşamı dolaşmaya çıkan dört kişi, zafer işareti yaptıkları gerekçesi ile dört polis tarafından darp edildi. 18 yaşındaki Mahfuz Taş gözaltına alındı. Gözaltında işkence gördüğünü öne süren Taş, HDP Solhan İlçe Eş Başkanlığı’na başvurarak yardım talebinde bulundu ve can güvenliğinin olmadığını açıkladı.