NASA'nın fotoğrafı Türkiye'den

Mimar ve fotoğrafçı Betül Türksoy'un fotoğrafı NASA tarafından 'günün fotoğrafı' seçildi. Türksoy, "İnternet ortamındaki, en büyük astronomi görüntüleri arşivinde fotoğrafımın yer almasından mutluluk duyuyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Astronomi fotoğrafçısı Betül Türksoy'un gökyüzü fotoğrafı Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" seçildi. Ay, Jüpiter ve uydularını içeren fotoğraf, NASA'nın internet sitesinde yayınlandı.

Mimarlık mesleğinin yanında resim, ebru, fotoğrafçılık gibi bazı sanat dalları ile ilgilendiğini söyleyen Türksoy, "Lise, hatta orta okul öğrencisiyken uzay, Ay, Einstein, Newton, Kepler benim ilgi alanlarımdı. Doksanlı yıllarda henüz çok fazla kişi tarafından bilinmezken Perseid meteor yağmurunu sabaha kadar balkondan izlediğim çok olmuştur. 1997 yılında çıplak gözle de izlenen Hale-Bopp kuyruklu yıldızını gözlemleme fırsatım oldu" dedi.

'TEK KAREYE SIĞABİLECEK KADAR YAKINDILAR'

Türksoy, günün astronomi fotoğrafını 20 Mayıs'ı 21 Mayıs'a bağlayan gece saat 02.59'da çektiğini belirterek, fotoğrafı çektiği andaki izlenimlerini şöyle dile getirdi, "Geçen hafta Dolunay'dan bir sonraki gece Ay ve Jüpiter'in yakın konumda göründüğünü fark ettim. Saat 02.50 civarında balkona çıkıp tripod ve makineyi kurarak çekime başladım. Jüpiter ve Ay, 300 milimetre objektif ile tek kareye sığabilecek kadar yakındılar. Böylece Ay, Jüpiter ve uyduları ile birlikte bir görüntü yakalayabildim. Ay'a yaklaşmakta olan ince bulut tabakasını bekleyip pozlama değerlerini artırarak Jüpiter'in uydularının da fotoğrafta çıkmasını sağladım. Özellikle astrofotoğrafçıların ve astronomi ile ilgisi olanların günlük olarak takip ettiği, benim de yaklaşık 2000'li yıllardan beri ziyaret ettiğim, internet ortamındaki, en büyük astronomi görüntüleri arşivinde fotoğrafımın yer almasından mutluluk duyuyorum."

Türksoy'un fotoğrafına, "https://apod.nasa.gov/apod/ap190523.html" adresinden ulaşılabiliyor. (ANKARA/AA)