Avrupalıların Mars robotu neden düştü?

Avrupa Uzay Ajansı'nın Mars'ta araştırma yapması için gönderdiği robotu Schiaparelli, geçtiğimiz ay inişe geçtikten sonra kaybolmuştu. NASA'nın yerini tespit ettiği robotun neden düştüğü ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Uzay Ajansı Roscosmos’un ortak projesi olan ExoMars kapsamında Mars’a indirilecek iki araçtan ilki olan Schiaparelli, yedi aylık yolculuğun ardından 19 Ekim’de inişe geçmiş ancak araçtan bir daha haber alınamamıştı. Günlerce Mars yüzeyinde kaybettikleri araçlarını arayan Avrupalılara kötü haberi ise NASA vermişti. Sonraki denemeler için tedbir olması açısından, Schiaparelli'nin düşüş sebebi merak ediliyordu.

Araştırmalar sonucunda ESA'nın elde ettiği verilere göre, bilgisayar yüksekliği hesaplarken bir saniyelik bir gecikme söz konusu oldu. Bu sebepten iniş roketleri bir saniye geç çalıştı. İlk bulunan sebep bu bir saniyelik gecikme olsa da, Avrupa Uzay Ajansı'nın derinlemesine araştırmayı sürdüreceği söyleniyor.

Daha önce de 2003'te Beagle-2 adlı aracını Mars'a indirmeye çalışan ESA, yine benzer biçimde yüzeye çakılma sorunuyla karşılaşmıştı.