Gelmiş geçmiş en sıcak yıl: 2016

Küresel iklim değişikliğinin etkilerini göstermek ve ülkeler arasında işbirliği geliştirmek için yürütülen çalışmalar bu defa çarpıcı bir sonuç ortaya koydu. Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü, 2016'nın "en sıcak yıl" olarak tarihe geçebileceği söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hava sıcaklığının 1880 yılından itibaren kayıt altına alınmasından bugüne kadarki en sıcak yıl olarak, içinde bulunduğumuz 2016 tarihe geçecek. NASA'nın Ağustos'ta açıkladığı raporda, 2016 Temmuz'unun, ölçülen en sıcak Temmuz ayı olduğu bilgisini paylaşmıştı. Birleşmiş Milletleri'ne bağlı çalışan Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından açıklanan güncel rapor, durumun Temmuz'la sınırlı kalmadığını gözler önüne seriyor. 2016, ölçülebilmiş en sıcak yıl olacak.

DÜNYA, KARBON SINIRLARINI AŞTI

Fas'ın Marakeş şehrinde 7 Kasım'da başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda dün bazı kritik bilgiler paylaşıldı. Hem ekolojik hem de psikolojik bir sınır olarak değerlendirilen atmosferdeki CO2 seviyesinde, 400 ppm (milyonda birlik oran ifade eder) sınırının Eylül ayı sonlarında kalıcı olarak geçildiği bildirildi. Güvenli sınır olarak 350 ppm'in kabul edildiği biliniyor. Dünya 4,5 milyon yıl önce 400 ppm seviyesinin üzerindeydi. Fosil yakıt tüketimi ve endüstri devriminin başladığı 19. yüzyıl başlarında ise 280 ppm seviyeleri ölçülüyordu. Bu seviyenin tekrar sağlıklı bir noktaya gerilemesi için temiz enerji kaynaklarının desteklenmesi gerekiyor.

karbon

EN BÜYÜK SEBEP KARGON SALIMI

22. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Toplantısı (COP22) için bir araya gelen farklı alanlarda uzmanların paylaştığı raporları, sıcaklık istatistiklerini paylaşan Amerikan Milli Okyanus ve Atmosfer İdaresi de doğruluyor.  Dün yapılan açıklamaya göre, bu yılın Ocak ve Ekim ayları arasındaki küresel ortalama sıcaklık artışı, 1,2 santigrat dereceye ulaştı.

Bu değişimde en önemli etken olarak karbon salımları görülüyor. Özellikle kömürlü termik santraller, karbon salımının en büyük sebeplerinden biri. Meteoroloji Örgütü, Kuzey Kutbu'ndaki buzulların iklim değişikliğine bağlı olarak erimesi sebebiyle deniz seviyesini yükselttiğine, bu değişimin de tropik hortumlara bağlı fırtına kabarmalarını tetiklediğine dikkat çekiyor.

nasa-sicak NASA'nın açıkladığı raporda, 2016 Temmuz ayının, ölçülen en sıcak Temmuz olduğunu ortaya koymuştu. Bu durum, genel olarak 2016 için geçerli olacak.

KARBONDA DONALT TRUMP ETKİSİ

Fas'ta gerçekleşen zirvenin gündem maddelerinden biri, yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın, kömürle çalışan santrallere dair açıklamalarıydı. İklim değişikliğinin bir "aldatmaca" olduğunu söyleyen Trump, seçilmesi durumunda Paris Anlaşması'nı iptal edeceğini açıklamıştı. Paris'te bir yıl önce 193 ülke tarafından imzalanan Paris Anlaşması, atmosfere gaz salımının yüzde 55'inden sorumlu olan en az 55 ülke tarafından imzalandıktan sonra uluslararası hukukun bir parçası olmuştu. Trump'ın göreve gelir gelmez yapacağı işlerden birinin kömür endüstrisini canlandıracak hamleler olacağını söylemesi, çevre örgütlerini endişelendiriyor.

buzullar

PARİS ANLAŞMASI NEDEN ÖNEMLİ?

Birleşmiş Milletler çatısı altında imzalanan Paris Anlaşması, yıllar süren görüşmeler sonucunda ilk defa başarıya ulaşmış bir organizasyon. Bu anlaşmasını imzalayan ülkeler, 2100 yılına kadar küresel ısınmayı 2 derece ile sınırlandırmayı taahhüt etti. Gelişmiş ülkelerin yenilenebilir enerjiye yatırım yapması, kargon salımını düşürecek diğer tedbirleri de hayata geçirmesi bu sürecin önemli bir parçası.

Paris'teki müzakerelerde öne çıkan Fransız Çevre Bakanı Segolene Royal, ABD'nin bu süreciyle ilgili yöneltilen soruya, "Paris Anlaşması'nın şartlarından biri, üç yıllık süreçte anlaşmadan çıkmayı yasaklıyor. Bu anlaşmadan çıkmak için bir yıl önceden bildirilmesi şartı var. Bu durumda ABD'nin çıkması için dört yıla ihtiyacı var." yanıtını verdi.

Marakeş'te süren etkinlik ve görüşmelerin, Paris Anlaşması'nı ileriye taşıyacak ve muğlak kalan alanları netleştirecek sonuçlar üretmesi umut ediliyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın yaptığı araştırma, söz veren ülkelerin Paris'te sunulan hedeflere ulaşmak için daha fazla çalışması gerektiğini ortaya koydu. Ayrıca gelişmiş ülkelerin iklim değişikliği araştırmaları için 100 milyar dolarlık yatırım yapma sözü bulunuyor. Bu konuda da alınan mesafe araştırılacak.