Tuvalete giderken keşif yaptı

Avustralya'daki insan yerleşimine dair en eski kanıt, aracından ihtiyaç gidermek için inen biri tarafından bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Avustralya'nın yerli halkı olan Adnyamathanha'lardan Clifford Coulthard, kayalık vadiler aramak için çıktığı bir otomobil gezisi esnasında, bünyenin karşı konulmaz baskısına boyun eğip aracını kenara çeker ve hacetini gidermek için uygun bir yer arayışına girer. Gözden uzak bir yer ararken Warratyi adı verilen kayalık alanda Aborjinlerin, sanılandan 10 bin yıl önce Avustralya'da yaşadıklarını gösteren kanıtlara sahip bir mağarayı bulur.

Diprotodon Optatum (temsili) Diprotodon Optatum (temsili)

Güney Avustralya eyaleti sınırlarında ve bölgesel başkent Adelaide'den 550 km kuzeyde yer alan antik sığınak, daha önce 39 bin yıl olarak bilinen Aborjin yerleşim tarihini 10 bin yıl geriye çekmenin yanında, insanların büyük/dev hayvanlarla (megafauna) etkileşime geçtiği zamanı gösteren ilk güvenilir kaynak olma özelliğine de sahip.

BİNLERCE DEĞERLİ BULUNTU ÇIKTI

Dokuz yıl önce araçta Coulthard ile birlikte olan ve bulguların akademik yazarı da olan La Trobe Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Gilles Hamm, alanın keşfedilmesinden beri yapılan 1 metre derinlikteki kazılar sonucunda 4300 değerli buluntu çıkarıldığını söylüyor. 

Clifford Coulthard (sol) Baş yazarlar Giles Hamm (orta) ve Lee Arnold (sol) Clifford Coulthard (sol) Baş yazarlar Giles Hamm (orta) ve Lee Arnold (sol)

Ekibin üyelerinden Profesör Gavin Prideaux, burada bulunan prehistorik dev hayvanlardan Diprotodon Optatum'a ait kemiklerin ve dev bir kuşa ait yumurtanın, megafauna olarak adlandırılan dev hayvanların soylarının insanlar tarafından tüketildiğine dair olan kanıya karşı önemli bir bulgu olduğuna dikkat çekiyor.