NASA'dan küçük ve ekonomik uydular

Uzay araştırmaları konusunda Mars seyahatleri birinci gündemi oluştursa da, uzay ajansları diğer çalışmalarını da sürdürüyor. NASA, dünya yörüngesine gönderilmiş olan yüksek maliyetli ve dev boyutlu uyduların yerine geçecek ekonomik ve küçük boyutlu uydular geliştirme çalışmalarını hızlandırdı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya yörüngesinde dolaşan onlarca kilo ağırlığındaki büyük boyutlu uyduların yerine daha küçük boyutlu ve uygun maliyetli uydular geliştiriliyor. Üstelik işlev olarak büyüklerden aşağı kalır yanları yok.

NASA, minik boyutları ve ekonomik fiyatları ile çok daha efektif olan küçük uyduları desteklemek için özel bir program başlattı. ABD'nin uzay ajansı, uzayda yörüngeye oturacak minik uydular geliştirmek üzere 30 milyon dolarlık fon ayırdı.

VERİ GÜNCELLEME KOLAYLAŞACAK

NASA ayrıca "Small Spacecraft Virtual Institute" isimli bir oluşumla, minik uydu geliştiren şirketlere bilgi birikim desteği verecek ve bu uyduların geliştirilmesini teşvik edecek.

Öte yandan sadece NASA değil, ABD'de coğrafik uyduların yönetiminden sorumlu National Geospatial-Intelligence Agency küçük uydular için bir yarışma duyurdu. Bu yarışmaya göre, NGIA dünyanın tüm yüzeyinin yüzde 85'ini her 15 günde bir tarayıp haritalandırabilecek minik uydu filosu ile 20 milyon dolarlık bir kontrat imzalayacak. Bu sayede, Google Maps gibi harita servislerindeki uydu görüntüleri bu uydular sayesinde 15-20 günde bir güncellenecek.

Etiketler nasa uydu