NASA arşivini herkese açıyor

NASA tarafından yayımlanan veya desteklenen bilimsel içerikler herkese açılıyor! Dileyen herkes internetten NASA'nın bilimsel makale arşivine erişebilecek.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Uzaylıların varlığı konusunda ketum olsalar da sosyal medya ve interneti en iyi kullanan resmi kuruluşlardan birinin NASA olduğunu kabul etmek gerekiyor. Neredeyse tüm görevleri canlı olarak takip etme imkanı sunan, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan canlı yayın yapan, uzaydaki astronotlara David Bowie çalıp söyleten... liste uzar gider.

Konu bilimsel makalelere gelecek olursa: NASA çalışanlarının, kuruluşa bağlı oluşumların yaptıkları çalışmalara ek olarak dışarıdan fonladıkları ve destekledikleri çalışmaların da yayımlanan sonuç, inceleme ve bilimsel makalelerini hesaba katacak olursak, çok ciddi bir içerik ile karşı karıyayız. Dışarıdan bir profesyonelin bile takip etmesi için haddinden fazla yayına ulaşması gerekliydi. “-di'li geçmiş zaman” kullandık çünkü NASA araştırma ve açışmalarının daha çok insana ulaşmasını ve etki alanını genişletmeyi amaçladığı için tüm bu yayınları tek bir adreste bir araya getiriyor.

BİLİMSEL MAKALE ARŞİVİ GİDEREK BÜYÜYECEK

Oluşumun adı PubSpace ve www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/funder/nasa/ adresinden ulaşılabiliyor. Bilimsel içerikler yayımlandıktan sonra bir yıl süre ile bu kaynak üzerinden ücretsiz okunabilir ve indirilebilir olacak. Sistem şu an için Ocak 2016 ve sonrasını kapsayacak, bu devasa bir arşivin erişim dışında olması anlamına geliyor olsa da yeni eklenecek içerikler bile kısa sürede iddialı bir arşiv oluşturmaya yetecektir. NASA Müdür Yardımcısı Dava Newman'ın açıklamalarına göre kurumda herkes bu gelişmeyi büyük bir mutlulukla karşılıyor, Newman'a göre: “Biz NASA'dakiler, kapsamlı bilimsel ve teknik yayınlarımıza genişletilmiş bir erişim verme şansını kutluyoruz. Açık erişim vasıtasıyla küresel toplululuğu Dünya, gökyüzü ve uzayı keşfetme çabalarımıza davet ediyoruz.”

Etiketler nasa arşiv makale